Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 18:15

2014_05_15 Ομιλία στη Βούλα

Αγαπητοί μου συνδημότες,
Φίλες και φίλοι Βουλιώτες,
Είμαστε στην τελική ευθεία. Αυτός ο όμορφος, αλλά και ανηφορικός, αγώνας φτάνει στο τέλος του. Σε τρεις ημέρες, θα απαλλαγούμε από μια αυθαίρετη και αυταρχική Δημοτική αρχή που ζήσαμε για μια σχεδόν τετραετία.
Ο αγώνας αυτός δεν ήταν εύκολος. Η ανάμειξη στην αναμέτρηση έξι συνδυασμών και άνω των τετρακοσίων υποψηφίων έτεινε να δημιουργήσει σύγχυση. Όμως, μέσα από αυτή την προσωρινή «Βαβέλ», με τη σοβαρότητά μας και την αγάπη σας, ο συνδυασμός μας τελικά ξεχώρισε. Σε όλες τις μετρήσεις τους τελευταίους μήνες, προηγείται σταθερά με καθαρή διαφορά από τους άλλους πέντε συνδυασμούς. Και είμαστε βέβαιοι ότι από μεθαύριο, θα είμαστε, με τη θέληση των συνδημοτών μας με την δική σας θέληση, η νέα δημοτική αρχή της πενταετίας 2014-2019, που θα γυρίσει οριστικά τη σελίδα προς το αύριο και προς το μέλλον.
Στην προσπάθειά μας αυτή, δεχτήκαμε πολλές μικροπρεπείς προκλήσεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση, τα οποία αντιμετωπίσαμε προσπερνώντας τα με ανωτερότητα, αφήνοντας εσάς να τα απαντήσετε με την αυστηρή κρίση και οξυδέρκειά σας.
Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή υπό τον Γρηγόρη Κασιδόκωστα ατύχησε να πέσει στα χέρια του κ. Πανά του οποίου ο αυταρχικός και αλλοπρόσαλλος τρόπος Διοίκησης διέλυσε το συνδυασμό της πλειοψηφίας και στην ουσία διέλυσε τον ίδιο το Δήμο, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του βασικού κορμού του συνδυασμού του.
Έρχεται λοιπόν σήμερα ο αποτυχημένος αυτός κύριος με θράσος μπροστά στους πολίτες να τους υποσχεθεί ότι θα αναβαθμίσει την πόλη, θα την πρασινίσει, θα την οργανώσει και θα την κάνει πρότυπο για την χώρα. Αυτός είναι που θα μας σώσει από την τσιμεντοποίηση!!!
Εμείς προφυλάξαμε επί δεκαετίες με νύχια και με δόντια από την τάση εμπορευματοποίησης, εμείς χτίσαμε και διατηρήσαμε αυτή την κηπούπολη, και εμείς θα την προασπίσουμε σθεναρά.
Επειδή, φίλες και φίλοι, αυτή είναι η κεντρική ομιλία αυτής της προεκλογικής περιόδου -στην ωραία Βούλα μας, στην έδρα του δήμου μας- δεν πρόκειται να τη χαλαλίσω στους ψευδολόγους και στους υποκριτές. Θέλω να την αφιερώσω σ΄ εσάς - σ΄ εμάς και στο θετικό έργο που σκοπεύουμε να πραγματώσουμε σ΄ αυτή την κρίσιμη πενταετία εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που ο λαός της πόλης θα μας εμπιστευθεί τις τύχες του «μεγάλου του σπιτιού», δηλαδή του δήμου του. Θα κάνω μόνο μια μικρή αναφορά στην ομιλία μου στη Βουλιαγμένη, όπου επεσήμανα ξεκάθαρα, ότι αυτή πόλη, ολόκληρη η πόλη, αναγνωρίζει ως πιλοτικό δείγμα και βιτρίνα της ωραίας μας κηπούπολης τη Βουλιαγμένη, μίλησα για το διαμάντι πάνω στο δαχτυλίδι και ιδίως το Λαιμό της Βουλιαγμένης και τη λίμνη της. Για όλους εμάς, ανεξάρτητα ποια είναι η συνοικία που ζούμε, η Βουλιαγμένη είναι το καμάρι μας και ο κρυφός έρωτάς μας. Δεν πουλάμε όμως στην πολιτική αγορά τη Βουλιαγμένη, όπως το έκαναν αυτοί, υποσχόμενοι στους άλλους ότι θα τους κάνουν Βουλιαγμένη και τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να κατεβάσουν και τη Βουλιαγμένη στο επίπεδο των δήθεν υποβαθμισμένων κομματιών του δήμου που περιφρονούσαν. Ένας απλός περίπατος στα ενδότερα της Βουλιαγμένης, με τους όγκους των σκουπιδιών και τα εμφανή σημάδια εγκατάλειψης, θα σας πείσει.
Τη Βουλιαγμένη, φίλοι μου, την έκαναν αυτό που είναι, πρώτα-πρώτα ο Θεός και η Φύση και, στη συνέχεια, οι ιστορικοί της δήμαρχοι Πατρίκιος Καραγεώργος και Γρηγόρης Κασιδόκωστας. Όχι φυσικά ο κ. Πανάς και η ανεπάγγελτη ομαδούλα του, που κοίταζαν απλώς πώς να επωφεληθούν και να υπάρξουν επαγγελματικά, πουλώντας αυτή την απαράμιλλη ομορφιά με ευκαιριακές business.
Αλλά, πέρα από τη Βουλιαγμένη, που τους γυρίζει πια και αυτή την πλάτη, θέλω να απευθυνθώ ειδικά στους Βουλιώτες αλλά και στους Βαριώτες και Βαρκιζιώτες με την ερώτηση: Πόσοι από σας γνωρίζετε αυτό που είπε επίσημα ο κ. Πανάς στο δημοτικό συμβούλιο «Δεν μπορείτε εσείς οι Βουλιώτες να χωνέψετε ότι οι πέντε χιλιάδες της Βουλιαγμένης καπελώσαμε τις πενήντα χιλιάδες και σας διοικούμε»! Έτσι ακριβώς αντιλαμβάνεται ο κ. Πανάς την συνένωση των τριών Δήμων μας.
Ήρθε η ώρα φίλες και φίλοι η κυρία Λάτση και η παρέα της να λάβουν από τους «ιθαγενείς» Δημότες την πρέπουσα απάντηση.
Αγαπητοί μου συνδημότες
Αυτές τις μέρες στείλαμε στα σπίτια σας το αναλυτικό πρόγραμμα μας. Καταθέσαμε στην κρίση σας αναλυτικά και εγγράφως τα σχέδια μας για την πόλη. Το πρόγραμμα αυτό συντάχθηκε από την ομάδα μας μετά από εκτενή διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με εσάς. Δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας για όλα τα θέματα της πόλης και οι ομάδες αυτές προσπάθησαν να καταγράψουν, μέσα από το διάλογο, τα πραγματικά αιτήματα σας, το αληθινά προβλήματα. Το πρόγραμμα μας το γράψατε εσείς, όχι κάποιο ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιολόγοι που κυκλοφορούν στην αγορά και πουλάνε προεκλογικά προγράμματα φασόν.
Μέσα από τη διαδικασία αυτή, εντοπίσαμε όσα λύνονται άμεσα, τα αυτονόητα. Μπορούμε άμεσα να ασχοληθούμε σοβαρά με την καθαριότητα, με εμφανή αποτελέσματα. Μπορούμε άμεσα να κλείσουμε τις λακκούβες στους δρόμους, να συντηρήσουμε τα σχολεία και τους αθλητικούς μας χώρους, να αλλάξουμε τις καμένες λάμπες στο δημοτικό φωτισμό. Αυτά δεν χρειάζεται καν να τα αναφέρουμε, τα θεωρούμε υποχρέωση μας. Όποιος δεν μπορεί να τα κάνει αυτά είναι απλώς ανίκανος.
Εμείς δεν ζητάμε τη ψήφο σας υποσχόμενοι ότι θα κάνουμε τα αυτονόητα. Ζητάμε να μας στηρίξετε, να μας εμπιστευτείτε, για να φτιάξουμε μαζί την πόλη που ονειρευόμαστε. Να δημιουργήσουμε μια πόλη για να ζούμε εμείς σήμερα, και τα παιδιά μας αύριο.
Ξεκινάμε λοιπόν με τη διατήρηση του μοναδικού χαρακτήρα της κηπούπολης που απολαμβάνουμε σήμερα. Όταν όμως λέμε κηπούπολη δεν εννοούμε να φυτεύουμε εποχιακά λουλούδια και να ποτίζουμε το γκαζόν. Στην κηπούπολη μας αναδεικνύουμε το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους, τις παραλίες μας, τα δάση μας και το βουνό μας. Τα καλλωπίζουμε να τα παραδίνουμε ελεύθερα στους δημότες αυτής της πόλης.
Δημιουργούμε στην πόλη υποδομές και χώρους αθλητισμού, μαζικού και συλλογικού. Τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας, μας κάνουν συνέχεια υπερήφανους. Έχουμε ανάμεσα ομάδες που πρωταγωνιστούν σε εθνικά πρωταθλήματα, τα κορίτσια του Πρωτέα Βούλας, οι ποδοσφαιριστές του Αστέρα Βάρης, οι ομάδες και οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης. Όλες οι επιτυχίες των ομάδων αυτών γίνονται καθ’ υπέρβαση, αφού στηρίζονται στον πατριωτισμό κάποιων λίγων υγειών παραγόντων που δίνουν από το υστέρημά τους σε χρόνο και χρήμα για να κρατήσουν τα παιδιά της πόλης μας μέσα στα γήπεδα. Έχουμε σκοπό να σταθούμε στο πλευρό όλων των αθλητικών σωματείων της πόλης, να συντηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, και να δημιουργήσουν νέες που τόσο χρειάζεται η πόλη μας.
Πρέπει ως Δημοτική Αρχή να ασχοληθούμε άμεσα με τα σχολεία της πόλης μας. Κατά την προεκλογική περίοδο καλέσαμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σε διάλογο και ομολογώ πως η εικόνα εγκατάλειψης που εισπράξαμε από το σύνολο των σχολείων της πόλης ήταν τουλάχιστον απογοητευτική. Καταγράφουμε λοιπόν άμεσα όλα τα προβλήματα των σχολικών εγκαταστάσεων της πόλης, και ξεκινάμε όποιες ενέργειες χρειάζονται προκειμένου από αυτό το Σεπτέμβριο τα παιδιά μας να τα περιμένει ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον στα σχολεία τους. Παράλληλα ξεκινάμε άμεσα ενέργειες για τη δημιουργία του 3ου Γυμνασίου Λυκείου Βούλας.
Συνδυάζουμε το ασύγκριτο φυσικό κάλλος της πόλης μας με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, τα οποία σε συνδυασμό με τη νέα ονομασία του Δήμου μας, η οποία θα βγει από εσάς μέσα από διάλογο, και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο εξωστρέφειας κάνοντας όλη την υφήλιο να μιλάει για εμάς.
Αξιοποιούμε τον πακτωλό χρημάτων που υπάρχουν στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρκεί να πάει κάποιος με σοβαρές προτάσεις να τα διεκδικήσει, και δημιουργούμε υποδομές όπως την αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας της Βούλας, τη βύθιση της παραλιακής λεωφόρου σε τρία σημεία ώστε να ενωθεί ο αστικός ιστός με την παραλία, τη δημιουργία δρόμων, πεζοδρομίων και αποχέτευση σε κάθε σπίτι της πόλης μας και πολλά ακόμα.
Αγαπητοί μου συμπολίτες μπορώ να μιλάω ώρες και να σας καταθέτω τα σχέδια και τα όνειρά μου για την πόλη μας. Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο μ’ αυτό, το έχουμε αναλύσει άλλωστε στο πρόγραμμα μας. Το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι θα είμαστε συνέχεια δίπλα σας, οι πόρτες μας θα είναι πάντα ανοιχτές, και ότι όλοι μαζί θα φτιάξουμε την καλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Από την άλλη έχουμε τα ιλουστρασιόν έντυπα και προεκλογικά προγράμματα της ομάδας του κ. Πανά. Πολυτέλεια και χλιδή που δεν λέει τίποτα. Τρισδιάστατες ψηφιακές απεικονίσεις ουδέτερων σχεδίων που δεν λένε τίποτα και μπορούν να προορίζονται για οποιοδήποτε σημείο του Δήμου μας αλλά και για οποιαδήποτε άλλη πόλη της Χώρας ή της υφηλίου. Απέλπιδα προσπάθεια εντυπωσιασμού και τίποτα άλλο με στόχο και σκοπό να αμβλύνουν το θυμικό σας να σας εξαπατήσουν να σας δημιουργήσουν προσδοκίες και να σας υφαρπάξουν την ψήφο. Αλλά είναι πια αργά. Η πόλη και οι Δημότες, τους πήραν πλέον χαμπάρι. Η σωρεία ψεμάτων υπερβολών και υποσχέσεων πλέον πέφτει στο κενό και δεν φτάνει για να κρύψει ότι ο Δήμος μας δεν πήρε ούτε Ευρώ από τα 123 εκατομμύρια Ευρώ που μοίρασε η Αντιπεριφέρεια Ανατολικής Αττικής στους Δήμους την περιοχής τα τελευταία 3,5 χρόνια γιατί η δημοτική αρχή δεν σχεδίασε και δεν ζήτησε τίποτα. Δεν μπορεί να κρύψει ότι ο γειτονικός Δήμος της Γλυφάδας πήρες νέες Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ 19,5 εκατομμύρια Ευρώ ενώ ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μόλις 2,8 εκατομμύρια.
Φίλες και φίλοι,
Οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να μας φορτώσουν ότι, μιλώντας για ανάπτυξη, σκεφτόμαστε ένα μοντέλο πόλης με επαγγελματικό οργασμό και μιλάνε για «τσιμεντοποίηση» και «γλυφαδοποίηση». Δεν υπάρχει τίποτα ανακριβέστερο!
Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, το πρώτο που ξεκαθαρίζουμε στο πρόγραμμά μας είναι ότι θέλουμε η πόλη μας (όλη η πόλη - και στις τρεις ενότητες) να συνεχίσει να είναι το ήσυχο και καταπράσινο προάστιο που γεννηθήκαμε ή επιλέξαμε για τόπο μας, που το ζούμε, το απολαμβάνουμε και το καμαρώνουμε. Δεν είναι απλά σχήμα λόγου ότι επιλέξαμε ως τίτλο του συνδυασμού μας το «ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ», σηματοδοτεί ξεκάθαρα την προτεραιότητά μας!
Το ποιοι θα είναι οι πολεοδομικοί και άλλοι κανόνες μας και οι πρακτικές που θα ακολουθηθούν, ώστε να είναι η πόλη θωρακισμένη απέναντι στην υπερανάπτυξη, το περιγράφουμε αναλυτικά στο πρώτο-πρώτο κεφάλαιο του προγράμματός μας απλά και ξεκάθαρα.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι είμαστε εχθρικοί απέναντι στην ανάπτυξη. Το αντίθετο. Θα ήταν ανεύθυνο, όταν η οικονομία όλων μας χτυπιέται από την ύφεση και η ανεργία μαστίζει τους νέους μας, αναγκάζοντας τα παιδιά μας να ξενιτεύονται, μια δημοτική αρχή να θέλει την πόλη της «κλεισμένη σε σελοφάν». Θέλουμε την πόλη μας ζωντανή, αγαπάμε τους επαγγελματίες της (όσους τουλάχιστον μας φροντίζουν και μας εξυπηρετούν όλους χωρίς να ενοχλούν ή να βλάπτουν το περιβάλλον και την ηρεμία μας), στοχεύουμε στη σύμμετρη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, που θα κρατήσει τα παιδιά μας κοντά μας, και αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση έχει εξελιχθεί ήδη για πολλούς συνανθρώπους μας σε ανθρωπιστική κρίση, που επιτάσσει να νοιαστούμε πρωτίστως γι αυτούς αυτή τη δύσκολη ώρα.
Μας νοιάζει όμως η μορφή της ανάπτυξης, που πρέπει να γίνεται μέσα στα πλαίσια και τις λογικές της κηπούπολης και του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης μας, που είναι και το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Γι΄αυτό, θεωρώ τουλάχιστον ως φαρισαϊσμό και υποκρισία, να μας ελέγχουν σ΄ αυτό, αυτοί ειδικά που πέραν των νυχτερινών κέντρων που λειτουργούν στην πόλη μας επί δεκαετίες, τελευταία λειτουργούν ως εκπρόσωποι μεγάλων συμφερόντων, όταν ξένοι και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ξοδεύουν πακτωλούς χρημάτων για να αλώσουν εκ των έσω το δήμο μας μέσω των ιπποκόμων τους, ώστε να εξουδετερώσουν κάθε αντίσταση στους όποιους σχεδιασμούς υπερανάπτυξης έχουν για την περιοχή μας, με αποκλειστικό σκοπό φυσικά το κέρδος. Στο σπίτι του κρεμασμένου λοιπόν δεν μιλάνε για σκοινί!
Όλοι σας βλέπετε ιδίοις όμμασι με τι άνισα οικονομικά μέσα διεξάγουμε αυτό τον εκλογικό αγώνα και τους κρουνούς χρήματος που έχουν ανοίξει για να μπορέσουν να πνίξουν τη δική μας προσπάθεια και να αποπροσανατολίσουν τη δική σας κρίση, αγοράζοντας σχεδόν το σύνολο του τύπου και ότι πληροφορεί ή κινείται σ΄ αυτή την πόλη προσπαθώντας να μας φιμώσουν. Και διαισθάνεστε ασφαλώς, όπως κι εμείς, ότι, μετά το MALL και το Ελληνικό που έβαλαν χέρι, η βουλιμία τους έρχεται νοτιότερα, όπου περιμένουν τα περιζήτητα «φιλέτα» της δικής μας και της παραπέρα παραλίας του Σαρωνικού, όπως το Καβούρι, οι εκτάσεις της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη, η ανατολική παραλία της Βάρκιζας, η Φασκομηλιά, οι Αλυκές της Αναβύσσου κ.ά. Ας μη γελιόμαστε: Όλα αυτά είναι στο στόχαστρο του Ελβετικού Ομίλου που ρίχνει τώρα εκατομμύρια, για να στρώσει το δρόμο για τη μελλοντική του προέλαση πιθανόν σε βάρος της ποιότητας ζωής μας.
Εμείς, σε αυτή την άνιση και επίπονη μάχη που έχουμε ριχτεί, έχουμε ένα και μόνο ατού, αλλά πανίσχυρο! Τη δική σας συμπαράσταση και την διορατικότητα των δημοτών μας. Οι δημότες της Βούλας, της Βουλιαγμένης της Βάρης και της Βάρκιζας δεν είναι ιθαγενείς που ξεγελιούνται με χάντρες και καθρεφτάκια.
Λέμε καθαρά και ξάστερα ναι στις επενδύσεις στην περιοχή ναι στην ισόρροπη ανάπτυξή της με σεβασμό στην πόλη τον άνθρωπο και το περιβάλλον όχι όμως στην μετατροπή της περιοχής μας σε ένα απέραντο βαλκανικό Las Vegas.
Αναρωτιόμαστε και ρωτάμε και πάλι τον κ. Πανά που αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει. Οι θεατρικές του ενέργειες και οι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που έκανε με τόση μαεστρία σχετικά με την πώληση του Αστέρα τι αποτέλεσμα είχαν; Τι ανταποδοτικά οφέλη οικονομικά κοινωνικά ή άλλα κατάφερε να εξασφαλίσει για την περιοχή και τους κατοίκους της; Τίποτα απολύτως τίποτα και χάθηκε μια ακόμα καλή ευκαιρία. Τόσο αμελή συμπεριφορά επέδειξε. Ο Διονύσης ο Χατζηδάκης ο Δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου κατάφερε και άλλαξε το πρόσωπο της πόλης του με τα ανταποδοτικά που έλαβε από τους επενδυτές της μαρίνας του Φλοίσβου. Αυτός όμως διεκδίκησε ο κ. Πανάς τι έκανε;
Βουλιώτισσες, Βουλιώτες,
Αγαπημένοι μου συνδημότες και των τριών πρώην πόλεων του δήμου μας,
Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαι μόνος μου. Έχω συμπαραστάτες και αρωγούς 96 ωραίους ανθρώπους και σήμερα εδώ θα σας παρουσιάσω τους 50 συνεργάτες και φίλους μου από την Δημοτική ενότητα της Βούλας και τους καλώ να έρθουν κοντά μου
ΒΟΥΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αγαλιώτης Ιωάννης Συνταξιούχος Δημοσίου
Ανδριόπουλος Μιχάλης Πολιτικός Επιστήμων-Επιχειρηματίας
Αποστολόπουλος Αργύριος Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας
Αργυρός Ιωάννης Στέλεχος Επιχείρησης
Ασημακόπουλος Νικόλαος Επιχειρηματίας
Βαμβασάκης Δημοσθένης Επιχειρηματίας
Βέργος Παναγιώτης Επιχειρηματίας
Γεωργιάκος Δημήτριος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Γκολφινόπουλος Γεώργιος Ιατρός Ψυχίατρος
Γκούμα Άννα Ιδιωτικός Υπάλληλος
Δασκαλάκης Εμμανουήλ Οικονομολόγος
Δούμας Παναγιώτης Επιχειρηματίας
Καγεώργης Γρηγόριος Οικονομολόγος Επιχειρηματίας
Καραγιάν Ωσαννά (Νανά) Επιχειρηματίας
Κασιδόκωστας Παντελής Ξενοδόχος
Κοντομήτρος Χρήστος Συνταξιούχος
Κωνσταντινίδης Ιωάννης Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων
Λελάκης Εμμανουήλ Στέλεχος Επιχειρήσεων –Επιχειρηματίας
Λιμοντζόγλου Θεόδωρος (Άκης) Έμπορος
Μαλτέζος Δημήτριος Εκδότης
Μαρίνου Γεωργία-Αναστασία (Γίτσα) Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Νικηφοράκη Δήμητρα (Μίμα) Συνταξιούχος Λογίστρια
Νιτερόπουλος Ιωάννης Συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας
Παπαργυρίου Θεόδωρος Ιατρός Καρδιολόγος
Πρωτονοτάριος Δημήτριος Πολιτικός Μηχανικός
Ράπτης Μάρκος Επιχειρηματίας
Σπαγάκου Αγγελική Δικηγόρος
Στάθης Αντώνιος Επιχειρηματίας
Σταμπέλου Αικατερίνη Δημόσιες Σχέσεις
Σφήκα Βασιλική (Βίκυ) Ιδιωτικός Υπάλληλος
Σωτηρόπουλος Παναγιώτης Συνταξιούχος Επιχειρηματίας
Τσακμάκης Αθανάσιος (Σάκης) Eπιχειρηματίας
Τσιριγώτη Ηλέκτρα Αρχιτέκτων ΕΜΠ
Φατούρου Παρασκευή (Βίβιαν) Νομική Σύμβουλος-Τραπεζικό Στέλεχος
Φώτα Όλγα Δικηγόρος
Χανδράς Αλέξανδρος Αρχιτέκτων Μηχανικός
Χατζηστεφάνου Φιλάρετος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Ψαλλίδας Νικόλαος Γενικός Χειρουργός


ΒΟΥΛΑ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αμπελικάκη-Περράκη Βασιλική (Βίκυ) Φιλόλογος
Γεωργακοπούλου Ελπίδα Λογοθεραπεύτρια-Σύμβουλος γονέων παιδιών
Ζερβός Φίλιππος Κυβερνήτης Πολιτικής Αεροπορίας
Καρακίτσου-Σταματάκη Φανερωμένη (Στεφανία) Επιχειρηματίας
Καφετζόπουλος Νικόλαος Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Κική Ευσεβία (Έφη) Στέλεχος Επιχείρησης
Κορωναίος Παναγιώτης Δικηγόρος
Κοτρώτσου Ουρανία (Ράνια) Οικονομολόγος
Κουρεντζή Αναστασία (Νατάσα) Δικηγόρος
Μπολτσή Παναγιώτα (Γιώτα) Δικηγόρος
Ραγκούσης Θεόδωρος Μάγειρας
Στεργιόπουλος Δημήτριος Τομεάρχης ΕΛΤΑ
Η πόλη που μας ευλόγησε η μοίρα να ζούμε, είναι αντικειμενικά η ωραιότερη της Αττικής και μάλλον και της Χώρας μας.
Η εποχή που διανύουμε είναι εποχή ανακατατάξεων σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας, αλλά και της ιδιωτικής, ζωής μας. Η πολυτέλεια που είχαμε κάποτε, να αφήνουμε την προκοπή της χώρας μας ή της πόλης μας στην τύχη και στη φιλοπατρία των Ελλήνων, παρήλθε ανεπιστρεπτί.
Τώρα πια:
• Ή εκσυγχρονίζεσαι… ή χειροτερεύεις κάθε μέρα που περνάει.
• Ή προγραμματίζεις… ή μένεις θεατής των εξελίξεων.
• Ή έχεις σχέδιο πλεύσης και πυξίδα… ή πέφτεις στα βράχια.
• Ή μεταρρυθμίζεσαι μόνος σου… ή έρχεται κάποια στιγμή μια εγχώρια ή ξένη «τρόικα» και σε μεταρρυθμίζει όπως θέλει αυτή.
• Ή ξέρεις να παίξεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να πάρεις το μερίδιο που σου αναλογεί… ή κάθεσαι και κλαίγεσαι που το κράτος δεν σου δωρίζει απ΄αυτά που δεν έχει.
• Ή κοιτάζεις μπροστά και τρέχεις τα πράγματα… ή κοιτάζεις πίσω στα Σόδομα, σαν την γυναίκα του Λώτ, και μαρμαρώνεις.
Ο δικός μας συνδυασμός, το δικό μας στρατόπεδο, δεν σας τάζει τη γη της επαγγελίας. Δεν αντέχει άλλο αυτός ο τόπος τους πειραματισμούς, τους μαθητευόμενους μάγους, την εσωστρέφεια και τη γκρίνια, τις ξεπερασμένες πρακτικές και την ατέρμονα ομφαλοσκόπηση. Πάνω απ΄ όλα κυρίως, δεν αντέχει το διχασμό και τις διελκυστίνδες, με προσωπικά ή τοπικιστικά κριτήρια.
Ή θα φύγουμε ολοταχώς και θα αλλάξουμε γρήγορα και αποφασιστικά ότι μας φρενάρει ή μας κρατάει στάσιμους, ή θα είμαστε άξιοι της τύχης μας και ανάξιοι της εκτίμησης των παιδιών μας.
Ο τόπος αυτός -τόσο τα λουσάτα μέρη του όσο και τα ξεχασμένα- έχει τεράστιες δυνατότητες:
• Την εξαιρετική του φύση,
• Τη μορφολογία των ακτών του,
• Το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων του,
• Το αυστηρό πολεοδομικό του καθεστώς,
• Την προνομιακή θέση του, δίπλα στην πρωτεύουσα, στη μέση ανάμεσα στο κύριο λιμάνι και στον κύριο αερολιμένα της χώρας, αλλά και σε απόσταση ασφαλείας απ΄αυτά.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι ευεργέτες έχουν σωθεί. Δεν θέλουμε μια πόλη κλεισμένη σε «σελοφάν», που να αργοπεθαίνει και που να αναγκάζει τα παιδιά της να ξενιτεύονται. Όμως, ότι γίνεται σ΄αυτή την πόλη, πρέπει να συντελεί στην αναβάθμιση του χαρακτήρα της κηπούπολης (που είναι όπως είπαμε το συγκριτικό της πλεονέκτημα και το στρατηγικό όπλο της) και, βέβαια, να προσπορίζει και κάποιο σημαντικό έσοδο στο δήμο της, για να μπορεί να είναι αυτάρκης και να διατηρήσει αυτή την απαράμιλλη ομορφιά, που οι προηγούμενες γενιές μας παρέδωσαν κι εμείς διατηρήσαμε.
Ο ασφαλής δρόμος γι΄αυτά όλα, είναι να είναι ο πολίτης συμμέτοχος στις αποφάσεις (με διαβουλεύσεις και τοπικά δημοψηφίσματα), να χρησιμοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό της πόλης (που πρέπει να επιστρατευθεί και να έλθει κοντά μας) και, κυρίως, όλες οι παρεμβάσεις να γίνονται με διαγωνισμούς ιδεών και με περιβαλλοντικές μελέτες (και όχι με κριτήριο τη «διαπλοκή» και το κέρδος αυτών που μας χρηματοδότησαν για να εκλεγούμε και την εξόφληση «γραμματίων»).
Για όλους εμάς το μοναδικό και κυρίαρχο σύνθημα είναι «Η Πόλη πάνω απ΄όλα»! Η πόλη, φίλοι μου, δεν είναι οι δρόμοι και τα κτίρια, δεν είναι τα γήπεδα και οι υποδομές είναι οι άνθρωποί της, είστε όλοι εσείς. Για σας θα εργαστούμε ακούραστα, για να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας και τα όνειρά σας. Με ανοιχτές πόρτες, με αλήθειες, με συνεννόηση και συνεργασία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για την πόλη, για όλους σας, για όλους μας, και κυρίως για τα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ μέσα απ΄ την καρδιά μου και σας υπόσχομαι να δικαιώσω τις προσδοκίες σας. Προσωπικά, δεν θα πανηγυρίσω όταν εκλεγώ δήμαρχος την επόμενη Κυριακή. Το δικό μου πανηγύρι αναβάλλεται για ύστερα από πέντε χρόνια, όταν θα μπορώ να σας κοιτάξω στο πρόσωπο, με το ίδιο καθάριο βλέμμα όπως σήμερα, και να σας πω τότε (όχι τώρα) την ιστορική μονολεκτική φράση: «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ»!!!