Τρίτη, 03 Απριλίου 2012 00:00

01-04-2012 Εκδήλωση απολογισμού δημοτικής δράσης του πρώτου χρόνου του νέου Δήμου -

Αγαπητοί συνδημότες

Προτού πω οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την τιμή που μας κάνατε να παρευρεθείτε στη σημερινή εκδήλωση του συνδυασμού μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι για όλους σας, το να αφήσετε το σπίτι σας Κυριακή πρωί είναι μεγάλη θυσία. Οφείλουμε όμως να σας πούμε ότι σας καλέσαμε σήμερα εδώ επειδή σας χρειαζόμαστε. Πιστοί στην ευθύνη και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντί σας, νοιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε από κοντά και να σας ενημερώσουμε για όσα συμβαίνουν στην πόλη μας.

Θέλω όμως να ευχαριστήσω και το σύνολο των συνεργατών μου, με τους οποίους συμπορεύομαι τους τελευταίος μήνες, και οι οποίοι έχουν σηκώσει μαζί μου το βάρος και την ευθύνη που μας εμπιστευτήκατε. Είναι εδώ μαζί μας σήμερα, και θα ήθελα να σας παρουσιάσω μερικούς από αυτούς, για όσους δεν τους γνωρίζεται ήδη:

Δημοσθένης Βαμβασάκης Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Γιάννης Δήμας Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Διονύσης Γεωργουλόπουλος Δημοτικό Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου

Βερόνικα Αγαλιώτη Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Μέριμνας

Νίκος Ζυγόυρης Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος Οικονομικής Επιτροπής

Μάρα Βασιλάκου Ψυχογιού Τοπική Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Βούλας

Παναγιώτης Ασκούνης Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Βάρης

Άννα Λεντή Τομοπούλου Τοπική Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Βουλιαγμένης

Ίσως κάποιοι από εσάς να παραξενευτήκατε με το γεγονός ότι η μέρα που αποφασίσαμε να κάνουμε την σημερινή εκδήλωση είναι η Πρωταπριλιά. Παραδοσιακή μέρα που το ψέμα ή η υπερβολή έχει την τιμητική της. Η συγκεκριμένη μέρα δεν μας φόβισε ότι μπορεί να γίνει αφορμή του όποιου συνειρμού ή σχολίου γιατί η σχέση που πλέον έχουμε δημιουργήσει εμείς και εσείς είναι μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης και εσείς είστε αυτοί που γνωρίζεται καλά ότι το ψέμα και η υπερβολή είναι λέξεις που δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό μας.

Όταν πριν 2 χρόνια αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν δημοτικό συνδυασμό, είχαμε μοναδικό στόχο να συμβάλουμε ενεργά και να συμμετάσχουμε στην διαμόρφωση του τόπου και των συνθηκών κάτω από τις οποίες θα ζήσουμε, θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Ξεκινήσαμε λοιπόν, ορίζοντας τις αρχές και τους άξονες πάνω στους οποίους θα μπορούσε να κινηθεί η προσπάθεια μας.

Τα πράγματα για εμάς ήταν ξεκάθαρα, πιστεύαμε ότι η νέα διοίκηση θα πρέπει να έχει μια σχέση ειλικρινή με τον πολίτη, θα πρέπει να εξασφαλίζει την αμεσότητα και την ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών παντού και φυσικά θεωρούσαμε αυτονόητο ότι οι απλές, καθαρές και ανοικτές διαδικασίες, δηλαδή απλά η διαφάνεια, ήταν επιβεβλημένες.

Προσπαθούσαμε πάντοτε να έχουμε προτάσεις μελετημένες, επιστημονικά τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες, πάντα κινούμενοι με γνώμονα το όφελος της πόλης και των συμπολιτών μας.

Αυτά λοιπόν τα απλά πράγματα τα οποία πρεσβεύαμε σε αυτή την πορεία, τα υιοθέτησαν πολλοί από εσάς. Αυτά τα αυτονόητα πράγματα, αποτέλεσαν το συνδετικό κονίαμα του συνδυασμού μας. Αυτό που μας ένωνε ήταν η πίστη μας στη επιτυχία και το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας που υπήρχε.

Είμασταν και είμαστε πάντα ξεκάθαροι.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ Η ΕΞΟΥΣΙΑ.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.

ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ

Αγαπητοί συμπολίτες μου,

Γνωρίζεται πολύ καλά όλοι σας, ότι προεκλογικά σας είπαμε την πλήρη αλήθεια. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να σας έχουμε κοροϊδέψει, να σας πούμε και εμείς ένα γνωστό «λεφτά υπάρχουν», όπως ίσως έκαναν άλλοι δημοτικοί συνδυασμοί, θα μπορούσαμε να σας είχαμε ξεγελάσει, αλλά πιστεύουμε ότι το ψέμα ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ.

Ποτέ δεν υποτιμήσαμε την νοημοσύνη του συμπολίτη μας, ίσα-ίσα πάντα τον θεωρούσαμε ισότιμο συνομιλητή μας.

Γνωρίζαμε ότι ο εύκολος δρόμος του να τάξουμε «τα πάντα στους πάντες» μπορούσε να μας βοηθήσει εκλογικά. Γνωρίζαμε ότι εάν ακολουθήσουμε την τακτική της αλήθειας θα είχαμε πολιτικό κόστος, αλλά ξέραμε επίσης πολύ καλά, ότι αυτό θα αναγνωριστεί στο μέλλον και θα αξιολογηθεί, διότι ο πολίτης ξέρει να κρίνει.

Συντάξαμε ένα πρόγραμμα το οποίο σας παρουσιάσαμε καταβάλλοντας την μέγιστη προσπάθεια, διαθέτοντας πενιχρά μέσα και φυσικά μετά από εντατική συννενόηση με την τοπική κοινωνία.

Είμαστε υπερήφανοι διότι το πρόγραμμά μας χρησιμοποιήθηκε ως πηγή πληροφόρησης και άντλησης ιδεών από πολλούς άλλους δήμους.

Πραγματικά θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, εάν και η δική μας δημοτική αρχή το μελετούσε και θα μας τιμούσε ιδιαίτερα εάν εφάρμοζε έστω και ένα μικρό μέρος του.

Αυτό είναι το μοντέλο διοίκησης που κατά την άποψή μας πρέπει να ακολουθήσουμε, εάν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το κοινό καλό.

Η άποψη μας για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να οργανωθεί και να διοικηθεί ένας δήμος ήταν και είναι απλή. ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ - ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.

Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ σήμερα ζούμε μία ζοφερή καθημερινότητα η οποία μας ταλανίζει και έχει επηρεάσει τα μέγιστα την ζωή μας. Αυτό όμως είναι προϊόν μιας κακής δημόσιας διοίκησης, μιας ρουσφετολογικής λογικής, μιας πρακτικής όπου τα πάντα λειτουργούν με σκοπό το συμφέρον των λίγων που είναι προσκολλημένοι στην εξουσία και των «αυλικών» τους.

Το δικό μας όνειρο ήταν να σταματήσουμε όλα αυτά.

Θέλαμε και θέλουμε ακόμα, όλοι μαζί να ενωθούμε σε έναν κοινό σκοπό και να ατενίσουμε το μέλλον χωρίς διαχωριστικά του τύπου «ΕΜΕΙΣ» και «ΕΣΕΙΣ».

Για εμάς

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ,

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ, ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,

ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Ας πιάσουμε όμως αγαπητοί φίλοι, τα πράγματα με την σειρά.

Ας προσπαθήσουμε με απλά λόγια να δούμε τι θα περιμέναμε από ένα σύγχρονο Δήμο, τι έγινε και τι μπορεί να γίνει.

Κατ’ αρχήν, στον Δήμο που ονειρευόμαστε θα πρέπει να δεσπόζει η έννοια του πολίτη. Ο πολίτης οφείλει να είναι η κυρίαρχη μορφή η οποία θα ορίζει τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο Δήμος. Ο πολίτης πρέπει να είναι στο επίκεντρο.

Οτιδήποτε άλλο είναι παθογενές και απλά καταδικασμένο να αποτύχει.

Ειδικά στις τελευταίες εκλογές υπήρξε ένα μεγάλο στοίχημα, αυτό της συνένωσης των τριών δήμων με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.

Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι αντικειμενικά υπήρχαν αρκετές δυσκολίες. Εξάλλου εμείς είμαστε αυτοί που λέγαμε ότι η πρώτη περίοδος θα είναι δύσκολη και θα υπάρξουν δυσαρέσκειες.

Ο νέος δήμος έπρεπε να προχωρήσει στην συνένωση άμεσα και να οργανωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ως ένας.

Σε αυτή την περίπτωση για την διοίκηση κάθε δήμου της Χώρας μας, υπήρχαν δύο δρόμοι.

Είτε να δούμε την διαδικασία της συνένωσης ως ανυπέρβλητο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να παραμείνουμε σε μια απλή διαχείριση της καθημερινότητας δηλαδή παραδομένοι.

Είτε να δούμε την συνένωση ως μία πραγματική πρόκληση, ως μία ευκαιρία αναδιοργάνωσης και δημιουργίας ενός νέου δημοτικού φορέα, αυτού του Δήμου που ονειρευόμαστε.

Για εμάς ήταν η μεγάλη ευκαιρία, διότι όλοι οι Δήμοι της Χώρας ξεκινούσαν από την ίδια αφετηρία και θεωρούσαμε ότι εκμεταλλευόμενοι την θέση και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, θα μπορούσαμε σύντομα να γίνουμε το ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ για όλη την Χώρα.

Σήμερα, 17 μήνες μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, μπορούμε όλοι μας με μικρή προσπάθεια να δούμε ποιοι αντιμετώπισαν το νέο θεσμικό πλαίσιο ως πρόκληση και ποιοι ως εμπόδιο.

Απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας, κατά την άποψή μας ήταν πάντα ο σχεδιασμός και ο καθορισμός στόχων. Αυτό για εμάς ήταν η δημιουργία ενός πρότυπου δήμου.

Για να το καθορίσουμε αυτό θα πρέπει να ορίσουμε πρώτα «τι Δήμο θέλουμε», ποιος είναι ο χαρακτήρας που θα έχει.

Αυτό που εμείς προτείναμε ήταν ένας δήμος ο οποίος να σέβεται τον πολίτη. Ένας δήμος ο οποίος σκύβει με διάθεση να στηρίξει τις ασθενείς πληθυσμιακές ομάδες. Παράλληλα θέλαμε έναν δήμο αυτάρκη. Έναν δήμο ο οποίος μέσω ανταποδοτικών έξυπνων λύσεων θα μπορούσε να απαλλάξει του κατοίκους από τις δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις και να τους προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες.

Αυτά όμως δεν θα μπορούσαν να γίνουν εάν η διοίκηση δεν στηρίξει τον τοπικό επιχειρηματία. Εάν δεν σταθεί δίπλα στον νέο στον άνεργο σε αυτόν που χάνει τα πάντα μέσα στη δίνη της κρίσης.

Ο Δήμος με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του έχει και άλλες αναγκαίες λειτουργίες όπως η ανάδειξη και η καθιέρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και αθλητικών δράσεων. Να αναφέρω δε, ότι η περιοχή μας εκτός από την μαγευτική ακτογραμμή, βρίθει από αρχαιότητες οι οποίες ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν και δεν αναδείχθηκαν.

Το παραλιακό μέτωπο, από μόνο του αποτελεί μία πρόκληση. Γνωρίσουμε ότι πολλοί το επιβουλεύονται και επιθυμούν να το εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, αλλά η απόλυτα ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές αποτελεί κόκκινη γραμμή.

ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ.

Όλα αυτά λοιπόν αγαπητοί φίλοι μας ένωσαν πριν τις εκλογές και συνεχίζουν να μας ενώνουν ακόμα και σήμερα. Αλλά ας δούμε τι έγινε στον νέο Δήμο που κληθήκαμε όλοι να υπηρετήσουμε από τις θέσεις που έταξαν τον καθένα μας οι δημότες, κατά την τελευταία χρονική περίοδο.

(ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ)

Το τι ακριβώς έχει συμβεί στην πόλη μας αυτούς τους τελευταίους 15 μήνες είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα δημοτικά πράγματα. Ο μέσος πολίτης, εισπράττει περισσότερο εξ αποστάσεως, το αποτέλεσμα της δημοτικής δράσης. Πιστεύουμε όμως, ότι αυτό που εισπράττει ο πολίτης, ο δημότης, ο κάτοικος, απέχει παρασάγγας από την προσδοκία που του δημιουργήθηκε εντέχνως κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεν θα γίνουμε επ’ ουδενί μικρόψυχοι και μεμψίμοιροι στην κριτική και στην άποψη μας για την σημερινή Δημοτική αρχή, καθότι κάτι τέτοιο δεν μας ταιριάζει δεν είμαστε εμείς. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, ακόμα και η Δημοτική πλειοψηφία που δημοσίως και προς τιμήν της θα πω, αναγνωρίζει την θετική και παραγωγική μας στάση στα όσα έχουν γίνει αυτόν τον καιρό. Ο ρόλος μας όμως, είναι να κρίνουμε, να ελέγχουμε, να προτείνουμε, να συνεπικουρούμε όπου οι περιστάσεις το απαιτούν και να εμποδίζουμε τα λάθη και τις επικίνδυνες ή επιζήμιες για την πόλη μας και τους κατοίκους της, πολιτικές της δημοτικής πλειοψηφίας. Και δυστυχώς συναντήσαμε αρκετές τέτοιες πολιτικές τους τελευταίους 15 μήνες οπού χρειάστηκε η παρέμβασή μας, κάποιες φορές ακόμα και σε πολύ έντονο τόνο και ύφος, για να αποτραπεί η υιοθέτηση ή εφαρμογή τους από την δημοτική πλειοψηφία.

Βασική διαπίστωση είναι, ότι η Δημοτική αρχή βρέθηκε από ανέτοιμη έως και ξαφνιασμένη να διαχειριστεί τον νέο Δήμο και τις υποχρεώσεις του. Και ίσως θα ήταν λογικό να υπάρξουν κάποιες αρρυθμίες και κάποια στραβοπατήματα στην αρχή, για την πιθανότητα αυτή προεκλογικά η παράταξή μας είχε προετοιμάσει τους δημότες όπως ανέφερα νωρίτερα και με εκλογικό κόστος μάλιστα, είναι όμως αδιανόητο να παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα, που κατά περίπτωση έχουν ενταθεί, ακόμα και μετά από τόσο καιρό.

Η Δημοτική δράση χαρακτηρίζεται κυρίως από έλλειψη στρατηγικής και κατεύθυνσης. Επιχειρήθηκε κυρίως στην αρχή να διοικηθεί ο νέος Δήμος με το συγκεντρωτικό μοντέλο που ίσχυε στον πρώην Δήμο Βουλιαγμένης, όπου όμως τα μεγέθη ήταν περίπου 10 φορές μικρότερα. Χάθηκε χρόνος μέχρι να γίνει αντιληπτό και βεβαίως δεν ξέρω αν έχει γίνει ακόμα και τώρα πλήρως αντιληπτό, ότι χρειάζεται οργάνωση, εξειδικευμένη γνώση, συλλογική δράση και προσπάθεια. Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης είναι η εικόνα που σήμερα βλέπουμε και βιώνουμε, με ένα Δήμο που δυστυχώς προσομοιάζει με ακυβέρνητη πολιτεία. Το να περιγράψουμε με λεπτομέρειες, τα λάθη, τις αστοχίες, τα ελλείμματα και τα πολύ λίγα θετικά πράγματα που έγιναν για την Πόλη μας τον τελευταίο καιρό (τα τελευταία κυρίως στα ζητήματα που η Δημοτική πλειοψηφία άφησε πίσω τον κακό της εαυτό και αφουγκράστηκε την κοινωνία ή άκουσε τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της Αντιπολίτευσης) είναι δύσκολο ως αδύνατο, λόγω του περιορισμένου χρόνου που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας. Θα προσπαθήσω όμως να σας παρουσιάσω τουλάχιστον επιγραμματικά τα σημαντικότερα κατά την άποψή μας από αυτά, ελπίζοντας ότι αναδεικνύοντας τα ίσως, λέω ίσως, η Δημοτική Αρχή αποφύγει την επανάληψή τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να μην χαρακτηριστούν και οι υπόλοιπους 25 μήνες της θητείας της ως χαμένοι μήνες, όπως δυστυχώς για την πόλη μας χαρακτηρίζονται οι πρώτοι 15 μήνες.

Προϋπολογισμός 2011. Ψηφίστηκε στο τέλος Μαΐου του 2011. Ήμασταν ο τελευταίος Δήμος της Νότιας Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός είχε απόκλιση από την πραγματικότητα της τάξεως του 45%.

Προϋπολογισμός 2012. Με παρέμβαση της οικονομικής επιτροπής και ειδικά του Αντιπροέδρου της κ. Σκουμπούρη, μειώθηκε κατά περίπου 20 εκατομμύρια Ευρώ για να έρθει κοντύτερα στην πραγματικότητα. Ναρκοθετήθηκε όμως με μια λανθασμένη πολιτική επιλογή, που είναι η δημιουργία δαπανών ύψους 15 εκατομμυρίων Ευρώ βασισμένων σε επισφαλή έσοδα που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Τέλος ο Προϋπολογισμός δεν συμπεριέλαβε από λάθος !!! όπως μας είπαν τις σημαντικότερες δαπάνες του Δήμου για την καθαριότητα και το περιβάλλον.

Τον πρώτο μήνα λειτουργίας του νέου Δήμου, ζητήθηκε από την Δημοτική Αρχή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών ουσιαστικά επ΄ αόριστον, με την αιτιολογία της συνένωσης και λοιπών αίολων και βαθιά λαϊκίστικων επιχειρημάτων και κινδυνολογιών. Τελικά μετά από εντονότατη αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση απεσύρθη και αποτελεί μια ακόμα κακή εκτίμηση ή άσκοπη μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής κρινόμενη από το τελικό αποτέλεσμα.

Χωρίς καμιά συνεννόηση με τον εμπορικό κόσμο της περιοχής που βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση λόγω των εθνικών οικονομικών συγκυριών και χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανονισμός πόλης, η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε μια εκστρατεία απομάκρυνσης των εμπορικών σημάνσεων των μικρών οικογενειακών τοπικών επιχειρήσεων αλλά και των ελαφρών κατασκευών τους στους κοινόχρηστους χώρους. Όταν αντελήφθει το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε ανέκρουσαν πρύμναν αλλά ήταν ήδη αργά για πολλές τοπικές επιχειρήσεις. Χρησιμοποιήθηκε βέβαια κατά κόρον η λογική των δύο ή και τριών μέτρων και σταθμών.

Σιωπηρώς διολίσθησε στην κατάργηση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στην κεντρική πλατεία της Βούλας, μετατρέποντάς την ξανά σε ένα απέραντο στατικό χώρο στάθμευσης.

Αχρήστευσε όλες τις δημόσιες εφαρμογές πληροφορικής, όπως τα σημεία δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο (wi-fi hot spot) και τις ηλεκτρονικές πληροφοριακές πινακίδες.

Επέδειξε σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα. Λόγω ασάφειας του νόμου στο 15 μελές διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού προσώπου Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικών Σταθμών, όρισε 13 μέλη από την πλειοψηφία και μόλις 2 από το σύνολο της μειοψηφίας, καταστρατηγώντας την διαχρονική αναλογία 60-40 που διέπει όλες τις λειτουργίες συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ.

Ακύρωσε στην πράξη την επιτροπή διαβούλευσης. Από τα συνολικά 75 μέλη της, στην τελευταία συνεδρίαση προσήλθαν μόλις 17. Και ο βασικός λόγος ήταν ότι δεν υπήρξε καμιά πρόνοια για έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση τους, ούτε δόθηκε ποτέ η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου. Συγκαλούσαν την επιτροπή, ανακοίνωναν στα μέλη της τις αποφάσεις τους και με συνοπτικές διαδικασίες έκλειναν τα θέματα, έχοντας λάβει την έγκριση!!!! της επιτροπής.

Συνένωσε με μεγάλη καθυστέρηση και δυσκολία τις 2 κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις της Βούλας και της Βάρης, αφού η Βουλιαγμένη δεν διέθετε, για να αποφασίσει λίγους μήνες μετά ότι η λειτουργία της νέας κοινωφελούς επιχείρησης ήταν δύσκολη και αναποτελεσματική και να την διαλύσει, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες της στον Δήμο. Δηλαδή ράβε ξήλωνε σε δουλειά να βρίσκεσαι.

Τα ΚΑΠΗ της Βάρης και της Βούλας, αφού η Βουλιαγμένη δεν διέθετε ποτέ, υπολειτουργούν και έχουν μετατραπεί σε ιδιότυπα τουριστικά γραφεία, με τους ηλικιωμένους να πληρώνουν από την τσέπη τους το σύνολο πλέον και όχι μικρό μέρος όπως γινόταν μέχρι πρότινος, των εξόδων για τις δραστηριότητες στις οποίες μετέχουν.

Επιχειρήθηκε μια λαϊκίστικη και απρεπής επίθεση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, στους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εις βάρος τους και με απειλές για ουσιαστική αποβολή τους από τους αθλητικούς χώρους που χρησιμοποιούνται για την άθληση των παιδιών της περιοχής μας επί δεκαετίες. Το επιχείρημα ήταν η οικονομική συνδρομή που οι αθλούμενοι στους συλλόγους πλήρωναν πάντα σε προαιρετική βάση. Η αντίδραση των ανθρώπων του τοπικού αθλητισμού, σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και του συνόλου της Αντιπολίτευσης, ανέκοψε τουλάχιστον προς το παρόν την διάλυση του ερασιτεχνικού συλλογικού αθλητισμού στην πόλη μας.

Επιφόρτισε την Δημοτική Αστυνομία με περαιτέρω αρμοδιότητες, νωρίς, χωρίς να παράσχει την κατάλληλη εκπαίδευση και να προβλέψει μεταβατική περίοδο. Άλλαξε την εικόνα της υπηρεσίας αυτής στην κοινωνία με τον τρόπο που την χρησιμοποίησε και την χρησιμοποιεί, έτσι που οι πολίτες πλέον να αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους της Δημοτικής Αστυνομίας, αντί για αρωγούς δυστυχώς ως αντιπάλους. Κατά αυτόν τον τρόπο μείωσε την αποτελεσματικότητά της ως εργαλείο για την δημοτική λειτουργία και έφερε σε πολύ δύσκολή θέση του εργαζόμενους σε αυτήν, με άσχημα αποτελέσματα και περιστατικά που δεν τιμούν κανέναν και προβληματίζουν τους πάντες.

Στο μέτωπο της παιδείας, μετά από πολλά λάθη στον τρόπο συγκρότησης των ενιαίων πλέον Σχολικών Επιτροπών, που προκάλεσαν συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές και τέλος λόγω των διαγκωνισμών και των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στη δημοτική πλειοψηφία, πάντα στη διεκδίκηση της καρέκλας, δεν κατέστη δυνατό επί 14 μήνες, ο Δήμος μας να συγκροτήσει Σχολικές Επιτροπές. Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων ήταν ότι ακόμα και σήμερα από τα σχολεία της περιοχής μας λείπουν τα απαιτούμενα χρήματα για βασικότατες λειτουργίες, όπως η γραφική ύλη, η πληρωμή καθαριστριών αλλά ακόμα και η πληρωμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σε συγκεκριμένα σχολεία δε, οι γονείς έφτασαν στο σημείο να κάνουν εράνους και λαχειοφόρες αγορές για να αγοράσουν πετρέλαιο. Πραγματικά ντράπηκα όταν το πληροφορήθηκα. Κανένας λόγος βέβαια για μεσομακροπρόθεσμη πολιτική στο θέμα της ανεύρεσης σχολικής στέγης και της ποιότητας που πρέπει να έχει η παιδεία στην περιοχή μας. Προεκλογικά βέβαια είχε φροντίσει να κάνει τα εγκαίνια του Γυμνασίου Βουλιαγμένης εξασφαλίζοντας μόλις 150 χιλιάδες Ευρώ και από την επόμενη των εκλογών το έργο παρέμεινε στάσιμο.

Ο πολύ χρήσιμος θεσμός του συμπαραστάτη του Δημότη, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής από το Δημοτικό Συμβούλιο παραπέμφθηκε στην Ελληνική καλλένδα. Καμιά προσπάθεια ανεύρεσης κοινού τόπου για εκλογή του συμπαραστάτη με την Αντιπολίτευση, παρά τις επανηλλειμένες εκκλήσεις μας.

Η πολύ πλούσια πολιτιστική δράση των πρώην δήμων Βούλας και Βάρης, μέχρι σήμερα τουλάχιστον είχε την τύχη που είχε για πολλά χρόνια στον πρώην Δήμο Βουλιαγμένης. Δηλαδή καμιά απολύτως δραστηριότητα σε κανένα επίπεδο. Το μόνο που συμβαίνει στον νέο Δήμο στα πλαίσια του πολιτισμού, είναι από πρωτοβουλίες των σχολείων και κάποιων συλλόγων που προσπαθούν με πενιχρά μέσα να ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή πολιτισμού στο Δήμο μας, τους οποίους και συγχαίρουμε για την προσπάθειά τους και την στωικότητα που επιδεικνύουν.

Στο επίμαχο θέμα του παραλιακού μετώπου της νέας μας πόλης, έκτασης 49 χιλιομέτρων, δυστυχώς δεν πάρθηκε καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία. Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, στο πλαίσιο του άκρατου λαϊκισμού της Δημοτικής Αρχής για ανοιχτές παραλίες και απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων, η πρώτη ενέργεια της ήταν να περιφράξει και να αποκλείσει την πρόσβαση στο πρώην Κάμπινγκ Βούλας, τα κάγκελα του οποίου είχαν απομακρυνθεί με πρωτοβουλία άλλης δημοτικής παράταξης και συμπολιτών μας μόλις πέρσυ. Η Δημοτική Αρχή κατ΄ επανάληψη δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις και πρωτοβουλίες, είναι αυτές που θα αναβαθμίσουν την παραλιακή ζώνη της πόλης μας, όταν στο προεκλογικό πρόγραμμά της διαβεβαίωνε ότι θα ανοίξει όλες τις παραλίες και θα τις αποδώσει στον λαό. Πέραν αυτού και παρά τις βόλτες και τους περιπάτους στην παραλία του Δήμου που έκανε η Δημοτική Αρχή με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΤΑ και της Περιφέρειας, διαφημίζοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο τις εξαιρετικές αυτές γνωριμίες που έφταναν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και το δεδομένο θετικό αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό και η επίδειξη παραγοντισμού έληξε άδοξα. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το παραλιακό μας μέτωπο βρίθει τουριστικών ακινήτων, ο Δήμος μας δεν ήταν μέσα στους 54 Δήμους της Χώρας στους οποίους παραχωρήθηκαν 82 τουριστικά ακίνητα επί της ακτογραμμής πριν λίγο καιρό. Η δημιουργία ολοκληρωμένης επιστημονικά τεκμηριωμένης και μελετημένης πρότασης για το σύνολο του παραλιακού μετώπου, σε συνεννόηση πάντα με την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές παρατάξεις, είναι ο μόνος δρόμος να πειστεί η κεντρική εξουσία να ακούσει και να εμπιστευτεί τον Δήμο, παραχωρώντας του τις εν λόγω εκτάσεις. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή αυτές τις πολύ βασικές αρχές της συνεννόησης και της προετοιμασίας φαίνεται να μην τις ασπάζεται.

Συνεχίζονται από την Δημοτική Αρχή οι αδιαφανείς διαδικασίες στην διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, με παράτυπες έως παράνομες παρατάσεις συμβάσεων, με την λειτουργία για πολλούς μήνες δημοτικών εγκαταστάσεων χωρίς σύμβαση παρά την περί του αντιθέτου απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με απίθανες παράνομες επεκτάσεις των εγκαταστάσεων τους, αλλά και την διατήρηση μισθωτών δημοτικών κτηρίων επί χρόνια χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο και άλλα πολλά.

Η Δημοτική Αρχή αγνοεί έως και αδιαφορεί για θέματα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος της περιοχής μας, όπως το θέμα του Χερώματος για το οποίο καμιά πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί και το θέμα δεν έχει τεθεί στους αρμόδιους Υπουργούς, παρά τις αλλεπάλληλες επαφές της Δημοτικής Αρχής μαζί τους για άλλα ζητήματα.

Δεν έχει καταστεί δυνατή ακόμα η κινητοποίηση και αξιοποίηση ικανών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Πέραν αυτού πολλά ζητήματα χρηματοδοτήσεων μπήκαν στην διελκιστίδα των εσωτερικών ανταγωνισμών της δημοτικής πλειοψηφίας, με αποτελέσματα ακόμα και την απένταξη χρηματοδοτήσεων προεγκεκριμένων έργων (όπως η ανάπλαση της περιοχής Βάρκιζας ύψους 1.5 εκατομμυρίων Ευρώ επειδή δεν μπόρεσαν να εξασφαλιστούν 5 χιλιάδες Ευρώ για να πληρωθεί ο μελετητής)

Το θέμα βέβαια των μελετών γενικότερα είναι πολύ πιο σημαντικό και σύνθετο και έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Ακόμα και η συνολική πολεοδομική και χωροταξική μελέτη, που ομόφωνα αποφάσισε πριν 15 μήνες το δημοτικό Συμβούλιο και θα χρηματοδοτούσαν άγνωστοι χορηγοί που είχε εξασφαλίσει όπως ισχυριζόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή, δεν έγινε ποτέ. Δεν είχαμε φυσικά απαίτηση να γίνονται έργα σήμερα. Είχαμε όμως την απαίτηση, να υπάρχουν σήμερα 15 μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου στην διάθεση του ώριμες μελέτες, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης έργων σε χρηματοδοτήσεις. Τους 15 αυτούς μήνες προγραμματίστηκαν μια σειρά από μικρές δευτερευούσης σημασίας μελέτες οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμα, αλλά δεν προγραμματίστηκε και φυσικά δεν έγινε καμιά συνολική μελέτη ή μελέτη μεγάλου έργου ή ακόμα μελέτη παρέμβασης που θα δώσει πνοή στον τόπο. Πως απαντάμε σε θέματα που άπτονται της φυσιογνωμίας της πόλης και μπορεί να την επηρεάσουν σε μέγιστο βαθμό? Πως αμυνόμαστε με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο στο θέμα της άρσης απαλλοτρίωσης της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας που υπάρχει σήμερα στην Βουλιαγμένη και καλούμαστε άμεσα να αποδώσουμε στον φερόμενο ιδιοκτήτη της προς οικοπεδοποίηση? Ποιος το απαντά αυτό ολοκληρωμένα? Όχι με τσιφτιές και εξυπνακισμούς ατρόμητων δημοτικών καταφερτζήδων, αλλά με προσοχή και σύνεση με στόχο το οριστικό κλείσιμο των υποθέσεων αυτών. Με την κινητοποίηση εξειδικευμένων επιστημόνων που θα δώσουν ουσιαστικές οριστικές λύσεις μακράς πνοής. Θα πρέπει τα σφάλματα του παρελθόντος να μας γίνονται μαθήματα.

Τα τεχνικά προγράμματα είναι πλέον χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Περιέχουν σειρά μικρών τεχνικών παρεμβάσεων που ούτε και αυτές λαμβάνουν χώρα και μια σειρά από δαπανηρές παρεμβάσεις για έργα βιτρίνας, όπως εποχιακά λουλούδια και πολύ γκαζόν, που είναι και τα μόνα που υλοποιούνται. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και σχεδιασμός. Και ο λόγος είναι εμφανής και απλός. Δεν έχει υπάρξει ακόμα ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει τις ανάγκες της νέας πόλης μας για τις επόμενες δεκαετίες και θα απαντά στα σημερινά και στα μελλοντικά προβλήματα. Και σε αυτόν τον σχεδιασμό τον πρώτο ρόλο έχει η κοινωνία και οι εκπρόσωποί της, που έχουν βιώσει το μέρος και όχι ο όποιος μελετητής που βρίσκεται έξω και μακριά από αυτήν με μια σέσουλα κοινών λύσεων που εφαρμόζει κατά περίπτωση σε κάθε αντίστοιχη μελέτη άλλης πόλης. Οι ιδιαιτερότητες της πόλης και των ανθρώπων της, πρέπει να είναι ο κεντρικός άξονας σχεδιασμού. Και δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μεγαλοστομίες και κουβέντες καφενείου, γενικές και αόριστες, περί του ότι έχω ένα όραμα, νομίζω ότι δεν έχουν θέση στην διοίκηση ενός σύγχρονου Δήμου εν έτη 2012. Τα οράματα κάποιων άλλων, μας οδήγησαν ως κοινωνία και ως Κράτος εδώ που δυστυχώς βρισκόμαστε σήμερα. Είναι γνωστό επίσης ότι ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

Δεν έγινε καμιά απολύτως προσπάθεια προγραμματισμού ή μελέτης του Δήμου, για τη δημιουργία των λεγομένων έξυπνων εσόδων που θα προκύψουν από σύγχρονες και καινοτόμες εφαρμογές. Οι εφαρμογές αυτές πέραν των εσόδων που θα δημιουργήσουν ή των εξόδων που θα μειώσουν, θα δημιουργήσουν μια φιλικότερη στο περιβάλλον και λιγότερο ενεργοβόρα πόλη.

Στα θέματα οργάνωσης επίσης παρατηρήθηκε απίστευτη ολιγωρία και σειρά σφαλμάτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ορισμός 4 θεματικών και ενός τοπικού (στην Βάρη) Αντιδημάρχων. Αυτή η αστοχία οδήγησε σε τραγέλαφο, αφού οι αρμοδιότητες επικαλύφθηκαν και ακόμα και σήμερα για το ίδιο θέμα δίνονται οδηγίες από 2 ή και 3 διαφορετικά κέντρα ευθύνης. Ο οργανισμός του Δήμου ακόμα είναι στον αέρα αφού χάθηκε περίπου ένα 7μηνο, με την εν τέλη παρουσίαση και την απόρριψη από το Δημοτικό συμβούλιο ενός οργανισμού που αποτελούσε έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη. Η ενοποίηση των υπηρεσιών έγινε με λανθασμένα κατά την άποψή μας κριτήρια και τα προβλήματα θα φανούν καθαρά κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για την καθαριότητα σε αυτή τη φάση θα περιοριστούμε να πούμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά παρά τις φιλότιμες προσπάθιες της αρμόδιας Αντιδημάρχου, αλλά λόγω της συνθετότητας του ζητήματος πιστεύουμε ότι χρειάζεται ακόμα χρόνο για να οργανωθεί σε επαρκές επίπεδο. Το ότι δεν υπάρχει όμως ακόμα δυνατότητα μεταφόρτωσης για το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων (μόνο η ΔΕ Βούλας διαθέτει που την οργάνωσε από παλιά) είναι απόδειξη των καθυστερήσεων και της αναποτελεσματικότητας της δημοτικής μηχανής.

Θα μπορούσα να συνεχίσω έως το απόγευμα με όλα αυτά που είδαμε και βιώσαμε τους τελευταίους μήνες αλλά δεν θα το κάνω. Το συμπέρασμα που εύκολα εξάγεται ακόμα και από τον πλέον καλόπιστο παρατηρητή είναι σίγουρα ότι δεν πάμε καλά. Σίγουρα δεν υπάρχει κατεύθυνση στην πολιτική της Δημοτικής πλειοψηφίας. Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει. Για εμάς, μετά από όσα τραγελαφικά και απογοητευτικά έχουν συμβεί αυτήν την περίοδο, αλλά και όσα έπρεπε να έχουν γίνει αλλά δεν έγιναν, η Δημοτική πλειοψηφία έχει πάψει να είναι το πλειοψηφικό ρεύμα της πόλης μας. Η λειτουργία των ΟΤΑ όμως δεν διέπεται από το νομικό πλαίσιο που διέπει την κεντρική κυβέρνηση που δίνει την δυνατότητα απομάκρυνσης μιας αναποτελεσματικής και αποτυχημένης δημοτικής διοίκησης πριν το πέρας της δημοτικής περιόδου. Έτσι θα πρέπει να πορευτούμε με την παρούσα δημοτική ομάδα έως τις επόμενες δημοτικές εκλογές σε 2 χρόνια. Το ζητούμενο είναι σε αυτήν την περίοδο, να περιοριστεί η ζημιά που γίνεται μέρα με την μέρα με την αλλοπρόσαλλη αλαζονική και επιπόλαια πολιτική της πλειοψηφίας. Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με απόλυτα αντιπολιτευτική διάθεση, άρνηση, σκληρή κριτική και καταγγελτικό λόγο, αναμένοντας την πλήρη διάλυση του Δήμου που θα δικαιολογούσε και τους λόγους που βρεθήκαμε απέναντι τους κατά την διάρκεια των προηγούμενων εκλογών. Δεν το κάναμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε και για τα επόμενα 2 χρόνια. Παράγουμε πολιτική, προτείνουμε λύσεις σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και στα θέματα που συζητούνται και κατ΄ αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε τον Δήμο. Όχι κατά ανάγκη την Δημοτική Αρχή αλλά σίγουρα τον Δήμο και τους πολίτες του. Δώσαμε λύσεις σε σειρά σοβαρών ζητημάτων όπως το θέμα της αντικατάστασης ή μη του πρώην Δημάρχου μετά την ασθένειά του. Επιχειρήσαμε, όπως κάνουμε πάντα, να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος και το κατορθώσαμε αν και η προσέγγισή μας έγινε θέμα συζήτησης και αμφισβητήθηκε η πρόθεσή μας, με διάφορα σενάρια παρασκηνίου. Τελικά η πρότασή μας εισακούστηκε από την πλειοψηφία και έφερε και την προσφορότερη λύση. Κατά την διάρκεια της ασθένειας του πρώην Δημάρχου Κασιδόκωστα και με το όποιο κόστος, προσωπικά εγώ αλλά και στελέχη της παράταξής μας όπως και της παράταξης του κ Καπετανέα, αναλάβαμε μεγάλο φορτίο φέρνοντας το σε αίσιο πέρας λειτουργώντας με άψογες διαδικασίες και απόλυτη διαφάνεια τις 2 ζωτικότερες στη λειτουργία του Δήμου επιτροπές, την Οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής αλλά και στην προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου όποτε χρειάστηκε. Σταματήσαμε με τις καίριες παρεμβάσεις μας, με επιχειρήματα αλλά και με δυναμισμό, όπου αυτός ήταν απαιτητός, σειρά από λανθασμένες επιλογές της Δημοτικής Αρχής. Αντιμετωπίσαμε την αλαζονεία και την αμετροέπεια της, αντιτάσσοντας γνώση και λύσεις. Συνδράμαμε την δημοτική λειτουργία σε σειρά περιστάσεων που χρειάστηκε, αρκετές φορές ακόμα και υποκαθιστώντας την, αφού οι εσωτερικές έριδες και τα πλασαρίσματα στελεχών της δημοτικής πλειοψηφίας, με φόντο την διαδοχή έβαζε σε δεύτερη μοίρα το καλό του Δήμου. Οι τρικλοποδιές των στελεχών της πλειοψηφίας ανά μεταξύ τους πάμπολλες και η προσπάθεια του ενός να αφήσει τον άλλον ακάλυπτο και να τον εκθέσει, καθημερινό φαινόμενο. Όλοι όμως πρέπει να ξέρουν ότι στην διαχείριση που γίνεται από πολλούς η ευθύνη είναι συλλογική και η τελική συνολική ευθύνη είναι του επικεφαλής, που δεν επιτρέπεται να κρύβεται πίσω από τις ευθύνες του και σαν μικρό παιδάκι να λέει, δεν φταίω εγώ δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Ο επικεφαλής έχει την γενική ευθύνη επί όλων των αρμοδιοτήτων των συνεργατών του και των υφισταμένων του και είναι υπεύθυνος για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους.

Όσα ανέφερα πρωτύτερα αποτελούν τα βασικά σημεία των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Αυτό που κάνουμε σήμερα εμείς εδώ, αυτό που γίνεται σήμερα σε αυτήν την αίθουσα, είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρή διοίκηση που σέβεται τον εαυτό της τον Δήμο και τους πολίτες. Εμείς όμως δεν παραμένουμε μόνο σε διαπιστώσεις, στην συγκεκριμένη περίπτωση στην διαπίστωση της πλήρους απραξίας και αποτυχίας της σημερινής δημοτικής αρχής. Για εμάς δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση. Άρα οφείλουμε να προτρέψουμε την δημοτική αρχή να προσπαθήσει να κερδίσει τουλάχιστον μέρος του χαμένου εδάφους και πιο συγκεκριμένα :

1) Να ασχοληθεί σοβαρά με τον Δημότη. Να αφήσει τα εφήμερα έργα βιτρίνας τα λουλουδάκια και τα παρτεράκια που κατασπαταλούν το λιγοστό δημοτικό χρήμα και να σκύψει πάνω στα σοβαρά προβλήματα ξεκινώντας έστω και τώρα έναν σοβαρό διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες με έμφαση τις πιο αδύναμες και ευπαθείς, όπως ανέργους, νέους, τοπικούς, νεόπτωχους ο αριθμός των οποίων αυξάνει λόγω της κρίσης με γεωμετρική πρόοδο ακόμα και στην πόλη μας και να δημιουργήσει μια πιο ανθρώπινη πιο ανθρωποκεντρική πόλη.

2) Να χαράξει ένα στρατηγικό σχέδιο για τον Δήμο, όχι όμως στα λόγια και με ευχολόγια, αλλά με ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις και σχεδιασμούς. Ας σταματήσουν πια οι πρόχειρες ενέργειες, οι πρωτοβουλίες του ποδαριού και οι χωρίς λόγο σπατάλες πόρων του Δήμου.

3) Να διαβάσει έστω και τώρα έστω και καθυστερημένα το πρόγραμμα του συνδυασμού μας. Η πορεία των 15 μηνών έδειξε ότι για την πλειονότητα των ζητημάτων από αυτά που προέκυψαν, περιέχεται σε αυτό και μια ρεαλιστική και εφικτή πρόταση.

Αγαπητοί συμπολίτες

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΩΝ.

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΙΚΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΗΜΟ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΜΑΖΙ.

Σας ευχαριστώ εκ μέρος όλων μας από τα βάθη της καρδιάς μου. Σας θέλουμε όλους κοντά μας στην προσπάθειά μας αυτή. Κανένας δεν περισσεύει

Σας ευχαριστώ ειλικρινά

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Παρόντες

Παρόντες στην εκδήλωση απολογισμού της παράταξης «Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη – Πόλεις για να Ζεις» ήταν:

Μάντεσης Γιώργος πρώην Δήμαρχος Βούλας:

Μπούρας Αθανάσιος Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής και Υποψήφιος Περιφέρειας Αττικής Ν.Δ. :

Σταύρου Απόστολος πρώην Υπουργός

Δούκας Πέτρος πρώην Υφυπουργός Υποψήφιος Βουλευτής Αττικής ΝΔ

Αυγερινός Θανάσης Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Υποψήφιος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Κατσιγιάννης Θανάσης Πρώην Βουλευτής Ν.Δ. Υποψήφιος Περιφέρειας Αττικής

Λειβαδάς Πάνος Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Υποψήφιος Ν.Δ. Περιφέρειας Αττικής

Χάσκος Παναγιώτης Υποψήφιος Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Ν.Δ.

Αγιάσογλου Στέφανος Αναπληρωτής Τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας Υποψήφιος Βουλευτής Αττικής Ν.Δ.

Τσανακλίδης Δημήτρης Υποψήφιος Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Ν.Δ.

Ιακωβίδου Τάνια Δημοσιογράφος Υποψήφια Β’ Αθηνών Ν.Δ.

Νιτερόπουλος Γιάννης Δημοτικός Σύμβουλος 3Β

Γκολφινόπουλος Γεώργιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου 3Β

Αποστολάτου Άννα Σύμβουλος Κοινότητας Βάρης Νέα Πορεία

Αποστολοπούλου Άννα Σύμβουλος Κοινότητας Βάρης Νέα Πορεία

Καφαντάρη Αγγελική Σύμβουλος Κοινότητας Βουλιαγμένης

Λεβετσοβίτης Νίκος Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ανδριόπουλος Κώστας Πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. Βούλας

Ράπτης Δημήτρης Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βούλας

Βενετσάνος Κωνσταντίνος Πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Βούλας, Πρόεδρος Ιδιοκτητών Δήμου Βούλας

Ανδρικόπουλος Γιάννης Πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Βούλας

Ρουμπέσης Γιώργος πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Βούλας

Αποστολόπουλος Αργύρης Πρώην Αντιδήμαρχος Βούλας

Γερακιού Τζούλια Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βούλας

Σταμπέλος Γεώργιος Πρώην Αντιδήμαρχος Βούλας

Λάππας Χαράλαμπος Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Βουλιαγμένης

Ρουσσάκης Ευθύμιος Πρώην Αντιδήμαρχος Βούλας, Αντιπρόεδρος Τ.Ο. Ν.Δ. Βούλας

Παναγόπουλος Ιωάννης Πρόεδρος Εργαζομένων Δήμου 3Β

Δίβαρης Στέλιος Πρώην Αντιδήμαρχος Γλυφάδας

Χαμπάκης Γιάννης Πρώην Αντιδήμαρχος Γλυφάδας

Ασλανίδης Ευάγγελος Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας

Δρίτσας Γεώργιος Πρόεδρος Ομίλου Νέοι Ορίζοντες Φιλίας

Δόγκας Δημοσθένης Αρχηγός 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βούλας

Ψυλλάκη Φωτεινή Πρόεδρος Συλλόγου Φίλοι του ΚΑΑΠΒ

Φλεριανού Παναγιώτα Ταμίας UNESCO Νοτίων Προαστίων

Ηλιού Δημήτρης Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Δικηγορικών Βούλας

Ιωαννίδης Δημήτριος Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εξοχή Βούλας

Γαλανάκης Γεώργιος Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Άνω Βάρκιζα ή Λαθούριζα

Δημητριάδης Ιωάννης Πρόεδρος Ένωσης Πολιτών Βούλας

Θεμελίδης Παναγιώτης Πρόεδρος Άρης Βούλας

Γιαννακόπουλος Χρήστος Πρόεδρος Ποδοσφαιρικής Ομάδας Αστέρας Βούλας

Βασιλόπουλος Κωνσταντίνος Μέλος Δ.Σ. Πρωτέα Βούλας

Αναγνώστου Κωνσταντίνος Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Τρίαινα Βούλας

Δημητρακόπουλος Αντώνης Πρόεδρος Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Κατοίκων Βουλιαγμένης

Πλακαντωνάκης Σταύρος Επιτράπεζια Αντισφαίριση (Πιγκ-Πογκ) Άρη Βούλας Βετεράνος Πρωταθλητής

Λαναράς Βασίλειος Γραμματέας Συλλόγου Ιδιοκτητών Οικοπέδων εκτός Σχεδίου Βάρης

Προεστός Γιάννης Πρόεδρος Τ.Ο. Ν.Δ. Βουλιαγμένης

Χαντζής Βασίλης Πρόεδρος Τ.Ο. Ν.Δ. Βάρης

Παπαγιαννοπούλου Ξένια Πρώην Πρόεδρος Τοπικής Ν.Δ. Βουλιαγμένης

Χαραλάμπους Ελένη Γραμματέας ΟΝΝΕΔ Βούλας Βουλιαγμένης

Κουτσογιάννης Παναγιώτης Πρόεδρος Β2 Νομαρχιακής ΟΝΝΕΔ

Κονταρίνη Εύη Βήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης vima on line

Κονταρίνης Γιάννης Βήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης vima on line

Παπαδάκη Μαρία Βήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Πάλλη Ιωάννα Εφημερίδα Αιχμή

Γιώργος Λαουτάρης Παλμός της Γλυφάδας