Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 00:00

15/12/2011 - ΕΠΙΤEΛΟΥΣ ΠΑΡΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ


- ΕΠΙΤEΛΟΥΣ ΠΑΡΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ - 

Από την πρώτη στιγμή της ασθένειας του Δημάρχου, η παράταξή μας επέλεξε συνειδητά να κρατήσει χαμηλούς τόνους επιδεικνύοντας τη σοβαρότητα που όφειλε και που απέρρεε από τον θεσμικό της ρόλο. Παρά τις κολοσσιαίες πολιτικές διαφορές μας με τον Δήμαρχο Κασιδόκωστα και με τις μεθόδους που κατά καιρούς χρησιμοποίησε, παραμερίσαμε τις πολιτικές διαφορές μας και σταθήκαμε αρωγοί στο ανθρώπινο επίπεδο. Εξάλλου δεν υπήρξαμε ποτέ οπαδοί της λογικής του "δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται".

Μέσα στον γενικότερο ορυμαγδό που δημιούργησε η ξαφνική αποχώρηση του Δημάρχου από τα δημοτικά δρώμενα, αποφύγαμε να γίνουμε καθηγητές της νομικής επιστήμης, εκλογοδίκες και γενικά αυθεντίες επί νομικών θεμάτων που διέπουν την λειτουργία φορέων του Δημοσίου όπως τους ΟΤΑ, σαν τους τόσους που ειδικά τέτοιες περιόδους εμφανίζονται σωρηδόν στα καφενεία. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ, γιατί δεν θα ήταν σοβαρό από μέρους μας, ότι υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας στην λειτουργία του Δήμου. Αυτό δεν σημαίνει επ' ουδενί ότι δεν είχαμε ή δεν έχουμε άποψη για το επίμαχο ζήτημα. Προτείναμε όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και υπερψήφισε την πρότασή μας, να αποταθούμε επισήμως στους μόνους αυθεντικούς ερμηνευτές του νόμου Καλλικράτης δηλ στο Υπουργείο Εσωτερικών, για πλήρη και τελική άποψη που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση από κανέναν. Αυτό έγινε από τα μέσα Οκτωβρίου και εκκρεμεί μέχρι και σήμερα η απάντηση εν τέλη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τους τελευταίους 4 μήνες λόγω της απουσίας του Δημάρχου χαμηλώσαμε τους τόνους της αντιπολιτευτικής μας τακτικής, με στόχο να δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται η πλειοψηφία να βρει τον βηματισμό της και τελικά ο Δήμος να μπορέσει να λειτουργήσει έστω για τα βασικά.

Την περίοδο αυτή με μεγάλη μας έκπληξη γίναμε αποδέκτες μιας χαοτικής κατάστασης στο Δήμο που θυμίζει περισσότερο Βυζάντιο στην φάση της παρακμής του, παρά δημοτική πλειοψηφία που διοικεί ένα μεγάλο σύγχρονο δήμο. Συντροφικά μαχαιρώματα, υπονομεύσεις, αντιπαραθέσεις, υπερφίαλες και υπερβολικές συμπεριφορές αυτοκρατορικού τύπου, ακριβοπληρωμένες καθηγητικές νομικές γνωμοδοτήσεις, παρασυγκεντρώσεις, παρεμβάσεις και τόσα άλλα που εν τέλη υπονομεύουν την λειτουργία του Δήμου. Ο Δήμος πλέον βρίσκεται σε οργανωτική οικονομική και λειτουργική διάλυση. Και δεν θα πει κανένας ότι η συνένωση (που βέβαια δεν έχει γίνει ακόμα) ή η γενικότερη οικονομική κατάσταση δεν θα δημιουργούσε προβλήματα όχι όμως διάλυση.

Πέραν των νομικών ζητημάτων που εκκρεμούν ακόμα και που μπορεί να εκκρεμούν επ΄ άπειρον, (τα οποία δεν είναι και τα απόλυτα κυρίαρχα) υπάρχει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα το οποίο έπρεπε ήδη να έχει απαντηθεί. Και αυτό είναι πως μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος από εδώ και πέρα, πως μπορεί να βγει από το σημερινό αδιέξοδο της απραξίας της αφασίας και της αλληλουπονόμευσης. Απάντηση σε αυτό μπορεί να δώσει μόνο η πλειοψηφία και πρέπει να το κάνει άμεσα γιατί ο χρόνος είναι πεπερασμένος και οι ανάγκες του Δήμου πάρα πολλές και απαιτείται αφ΄ ενός καθαρή λύση και αφ΄ εταίρου ηγεσία. Η εικόνα διάλυσης δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Κάνουμε έκκληση στην πλειοψηφία να δράσει πριν να είναι πλέον αργά. Δεν μας ενδιαφέρει τι θα επιλέξει να κάνει, ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει, εξάλλου δεν μας πέφτει και λόγος, αλλά οφείλει να δράσει και να βγάλει το Δήμο από το σημερινό τέλμα και το αυριανό αδιέξοδο. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για προσωπικές στρατηγικές και ατομικά πλασαρίσματα. Εάν η πλειοψηφία δώσει επιτέλους λύση θα μας βρει αρωγούς και συνοδοιπόρους τουλάχιστον στα μεγάλα ζητήματα, όπως έγινε και σε πολλά σημαντικά ζητήματα μέχρι σήμερα, για το καλό του τόπου. Υπενθυμίζουμε οι ευθύνες είναι μεγάλες και τα προβλήματα θα καταβροχθίσουν τους πάντες που θα έχουν την ευθύνη της διάλυσης. Και στο τέλος ο πολιτικός πέλεκυς θα πέσει επί των κεφαλών και των "καλών" και των "κακών"

Μην προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας. Για την επίλυση των προβλημάτων οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στη διοικούσα παράταξη και σε καμία περίπτωση στην αντιπολίτευση η οποία μέχρι τώρα έχει κάνει το καθήκον της ως όφειλε.

 

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

Last modified on Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 22:55

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.