Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 09:43

Oμιλία στο DoIt 15-10-2010

Φίλες & Φίλοι,

Αγαπητοί Συνδημότες συμπολίτες της Βάρης, της Βάρκιζας, της Βούλας και της Βουλιαγμένης είστε όλοι εκλεκτοί καλεσμένοι, είστε όλοι διαλεκτοί πολίτες. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που ήλθατε όλοι εδώ.

O Δήμος μας αλλάζει. Αλλάζει όνομα, όρια και πρόσωπο. Αλλάζει σελίδα. Η νέα σελίδα θέλουμε να είμαστε εμείς. Η νέα αρχή είμαστε εμείς. Είμαστε εμείς, εσείς, όλοι μαζί για μια νέα αρχή γιατί το μέλλον μας θέλει μαζί.

Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα του 2010 έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους. Με φρέσκες και καινοτόμες ιδέες. Με γνώση και επίγνωση. Με δύναμη και τεκμηρίωση. Με όραμα και πρωτίστως με προοπτική.

Αυτοί που θα σχεδιάσουν το μέλλον μας την επόμενη των εκλογών θα βάλουν τις βάσεις για την ερχόμενη δεκαετία και πρέπει να μπορούν και να λογοδοτήσουν. Πρέπει να πάρουν την ευθύνη και να αποδώσουν λόγο σε τέσσερα χρόνια για τα επόμενα δεκατέσσερα να αποδώσουν λόγο για τα έργα και τις παραλείψεις τους.

Γιατί με τον Καλλικράτη δημιουργούνται ευκαιρίες και προοπτικές για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δημιουργείται πρωτίστως ένα θεσμικό πλαίσιο που ορίζει το πλαίσιο βασικών τομέων δημόσιας πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες.

Είναι γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση λόγω του νέου θεσμικού πλαισίου λόγω της οικονομικής κρίσης λόγω κυρίως της απαξίωσης της πολιτικής λαμβάνει νέο ρόλο και λόγο στη ρύθμιση της καθημερινής μας ζωής.

Σε κρίσιμους τομείς. Η κοινωνική πολιτική η προστασίας των αδυνάμων οικονομικά συμπολιτών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού η πολιτική υποδομών εκπαίδευσης, αθλητισμού και πολιτισμού η πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος η πολιτική χρήσης γης η πολιτική καθαριότητας και ανακύκλωσης η παροχή υπηρεσιών διοίκησης και αυτοδιοίκησης με τη χρήση νέων τεχνολογιών που υπηρετούν το πολίτη και δεν δημιουργούν πλαίσιο αδιαφάνειας ελαχιστοποιώντας το χρόνο αναμονής του που είναι πολύτιμος.

Όλες αυτές είναι δημοτικές πολιτικές σχεδιάζονται και υλοποιούνται με δημοτικούς πόρους από τους δημοτικούς αιρετούς συμπολίτες από το Δήμαρχο, το Δημοτικό και τα τοπικά Συμβούλια. Δημοτικές πολιτικές κρίσιμες και σημαντικές που η κεντρική διοίκηση εκχωρεί στους Δήμους, στις τοπικές κοινωνίες μαζί και την εύρεση πόρων για να τις πραγματοποιήσουν.

Και όλα αυτά την ώρα της οικονομικής κρίσης την ώρα της ενοποίησης τριών δήμων σε έναν.

Η ενοποίηση είναι ένα γεγονός που μπορεί να γεννά ελπίδες και ευκαιρίες λόγω του αθροίσματος των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αλλά δημιουργεί και απειλές εφόσον απαιτεί οργανωτική ικανότητα και επάρκεια, ώστε οι απειλές να αποφευχθούν και οι ευκαιρίες να αξιοποιηθούν.

Φίλες και φίλοι, Με απλά λόγια και σταράτα ο νέος Δήμος δεν χρειάζεται ούτε μαγκιά ούτε τσαμπουκά ούτε φωτογένεια ούτε τηλεοπτική αβρότητα ούτε στιβαρή περπατησιά ούτε καπετάνιους που έχουν οδηγήσει μόνο κότερο ούτε μεγαλόσχημους που μας κάνουν χάρη και θέτουν υποψηφιότητα αντί να κάνουν σκι στο σαιντ μορις κατά τα λεγόμενά τους.

Ο νέος Δήμος χρειάζεται γνώση του περιβάλλοντος και επίγνωση της ευθύνης. Τέτοιο δήμαρχο θέλουμε, τέτοιο δήμαρχο αξίζουμε συγκρίνεται και αποφασίστε.

Φίλες και φίλοι, Ο πήχης ανεβαίνει ακόμα ψηλότερα, οι προσδοκίες είναι ακόμα πιο πολλές γιατί εμείς οι πολίτες και κάτοικοι της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης έχουμε την τύχη να είμαστε δημότες ενός τόπου με ιδιαίτερο φυσικό κάλος ενός τόπου σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη χώρα.

Η υποβάθμιση της γειτονιάς μας η περιβαλλοντική απειλή από εργολάβους ή νυχτερινούς επισκέπτες θα υποβαθμίσει τις περιουσίες μας θα υποβαθμίσει το επίπεδο της ζωής μας.

Και για να τελειώνουμε μια και καλή με όσους ψιθυρίζουν και λασπολογούν. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ως Δήμαρχος επειδή δεν εξυπηρετεί συμφέροντα θα περιφρουρήσει τις γειτονιές μας από την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση. Η Βούλα είναι κηπούπολη και έτσι θα παραμείνει. Η Βάρη θα αποκτήσει υποδομές για να αποδώσει στους παλαιούς της κατοίκους αυτό που τους αξίζει και για να υποδεχθεί με σεβασμό τους νέους κατοίκους της που επενδύουν κόπους ζωής. Αναζητούν ένα καλύτερο περιβάλλον καθημερινότητας ενώ σήμερα βρίσκουν κοινόχρηστους χώρους και υποδομές περασμένων δεκαετιών.

Η Βουλιαγμένη προικισμένη από το θεό θα περιφρουρηθεί και όχι μόνο θα παραμείνει σημείο αναφοράς για όλους μας αλλά η ομορφιά και η περιποίηση που βλέπετε στο Λαιμό θα επεκταθεί και στις γειτονιές της που ορισμένες σήμερα θυμίζουν πίσω αυλή.

Φίλες και φίλοι, Έχουμε αναρίθμητες ικανότητες άρα απαιτούμε και έναν δήμο με αναρίθμητες δυνατότητες και συνεπώς με αναρίθμητες ποιοτικές υπηρεσίες, που θα αξιοποιούν το σήμερα με τη βεβαιότητα της επιτυχίας.

Και φυσικά δεν είμαι εγώ που μηδενίζω το έργο του Μάντεση ή του Κασιδώκοστα. Αυτό άλλοι το πράττουν και σε πολλές περιπτώσεις ψευδώς και ενίοτε αγενώς. Και δεν το κάνω από στρατηγική ή από φιλοφρόνηση.

Αλίμονο εάν δεν συμφωνήσουμε, ότι οι δήμαρχοι που διαδεχόμαστε δεν έχουν προσφέρει έργο εφόσον όλοι συμφωνούμε ότι ζούμε σε γειτονιές και περιοχές ιδιαίτερου κάλους και ποιότητας.

Πως θα μπορούσα να υποβαθμίσω το έργο του Δημάρχου μας Γιώργου Μάντεση όταν μάλιστα σε κρίσιμους τομείς είμαι συμμέτοχος ή το σημαντικότερο όταν μας κληροδοτεί ένα οργανωμένο και ανθρώπινο περιβάλλον μετά από 12 χρόνια θητείας.

Αλλά και πώς μπορώ να μηδενίσω το έργο του Γρηγόρη Κασιδόκωστα στη Βουλιαγμένη όταν εκλέγεται Δήμαρχος Βουλιαγμένης από το 1986 εικοσιπέντε χρόνια πριν. Αλίμονο εάν μέσα σε εικοσιπέντε χρόνια, είχε την σημερινή μου ηλικία όταν πρωτοεκλέχθηκε, ήταν 45πεντάρης, αλίμονο εάν δεν είχε έργο να παραδώσει και μάλιστα σε ένα δήμο με 5000 κατοίκους και απεριόριστα έσοδα.

Φίλες και φίλοι, Την 7η Νοεμβρίου δεν κρίνετε το χθες τα πεπραγμένα κρίνετε πρωτίστως την ικανότητα των διεκδικητών της εμπιστοσύνης σας για τα μελλούμενα. Γιατί είναι φανερό ότι την τετραετία 2011 – 2014 το διακύβευμα δεν είναι ποιος δήμαρχος θα μας εκπροσωπεί για τέσσερα χρόνια αλλά ποιος δήμαρχος και ποια συμβούλια θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες θα βάλουν τις βάσεις πάνω στις οποίες η Βάρη, η Βούλα και η Βουλιαγμένη εμείς και τα παιδιά μας θα ζήσουμε τις επόμενες δεκαετίες.

Δυνατότητες που όλοι εσείς θα μας βοηθήσετε να μετατρέψουμε σε προοπτικές. Εμείς και εσείς τις προοπτικές θα τις αδράξουμε ως ευκαιρίες. Ευκαιρίες για έναν Δήμο αντάξιο της συνεισφοράς μας. Για ένα Δήμαρχο δίκαιο και χρήσιμο για ένα δήμο αποτελεσματικό και νοικοκυρεμένο για μια κοινωνία αντάξια των ικανοτήτων και του επιπέδου των ανθρώπων του, των πολιτών του.

Γι αυτό απευθύνω πρόσκληση σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους για μια ανοικτή δημόσια συζήτηση στη κεντρική πλατεία της Βούλας με υποβολή ερωτήσεων από τους πολίτες ώστε όλοι να καταθέσουν ιδέες, προτάσεις και πρόγραμμα ώστε όλοι να κριθούμε υπό το φώς του ήλιου και τη κρίση των συμπολιτών μας.

Γιατί εν κρυπτό και παραβήστω μόνο βανδαλισμοί και συμφωνίες συμφερόντων γίνονται. Όλα στο φώς λοιπόν όλα στη κρίση σας χωρίς το ρετουσάρισμα των μίντια σε φωτογραφίες σε φάτσες ή ιδέες ή αρχές.

Και εμείς, εγώ και οι συνεργάτες μου, σας δίνω λόγω τιμής θα κάνω πράξη τα λόγια μου θα δουλέψω με γνώση και επιμονή διεκδικώντας το καλύτερο γιατί αξίζουμε το μείζον. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε σχέδια να παράξουμε έργο.

Έργο που θα ομορφύνει το δήμο μας, που θα βελτιώσει την καθημερινότητά μας. Έργο που θα αξιοποιεί το φυσικό και αστικό πλούτου του νέου Δήμου. Έργο που θα αναβαθμίζει τις υποβαθμισμένες περιοχές και δεν θα υποβαθμίζει τις αναβαθμισμένες. Έργο πολιτών για τους πολίτες.

Φίλες και φίλοι, Μάθαμε όλοι μας όσοι γεννηθήκαμε εδώ αλλά και όσοι επενδύσαμε και ήρθαμε εδώ να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας να έχουμε υψηλές απαιτήσεις από τους εαυτούς μας.

Τις ίδιες υψηλές απαιτήσεις για ποιοτικές υπηρεσίες πρέπει και έχουμε και από το Δήμο. Η ασφάλεια της προσωπικής μας κοινωνικής και οικονομικής θέσης δεν πρέπει να μας οδηγεί σε μειωμένες απαιτήσεις από το Δήμαρχο.

Αντίθετα πρέπει η συνεισφορά μας να πιάσει τόπο.

Και για να γίνει αυτό πρέπει να επιλέξουμε ανθρώπους, ιδέες και πρόγραμμα. Αλλά πρωτίστως πρόσωπα ικανά, με όρεξη για δουλειά με γνώση και αποφασιστικότητα με όραμα και προοπτική.

Διεκδικούμε ως πολίτες το καλύτερο για τη γειτονιά μας, για το δήμο μας, για τις πόλεις μας.

Κανείς από εμάς και μπορώ να σας το εγγυηθώ αυτό δε βρίσκεται εδώ για προσωπικό συμφέρον ή για να προβάλλει τον εαυτό του. Οι δικοί μου συνεργάτες θα σέβονται το ευρώ του Δημότη που τους εμπιστεύονται γιατί τα καθαρά χέρια είναι απαράβατος κανόνας και αρχή.

Και θέλω με αυτή την ευκαιρία να ζητήσω για άλλη μια φορά από όλους τους υποψηφίους Δημάρχους τη δημοσίευση του πόθεν έσχες έκαστου που έχει ασκήσει εξουσία για όσα χρόνια διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα καθώς και το δικαστικό ποινικό του μητρώο.

Και αυτό γιατί όλοι μας εσείς ο πολίτες του νέου Δήμου πρέπει πριν από τα λόγια να έχετε αποδείξεις για το ποιόν όλων όσων διεκδικούν τη ψήφο σας και θα διαχειριστούν το μέλλον σας.

Γιατί φίλες και φίλοι, Δεν έχω ιδεολογικές διαφορές με τους υπόλοιπους υποψηφίους δημάρχους. Το ζήτημα μου είναι ποιος μπορεί. Και αυτό θα το κρίνετε εσείς.

Και εσείς που πιστεύετε γιατί είστε εδώ γιατί έχετε αγκαλιάσει και στελεχώσει αυτή την ευγενική προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν ενάμιση χρόνο πάρτε στα χέρια σας την υπόθεση.

Μιλήστε για μας σε φίλους σας. Πάρτε θέση στον κοινωνικό σας περίγυρο. Πείτε για το δίλλημα των εκλογών. Δείξτε τους το υψηλό διακύβευμα.

Ζητήστε από όλους να πάρουν μια σοβαρή απόφαση για το ποιος δήμαρχος μπορεί.

Γιατί πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση. Πρόκειται για την καθημερινή μας ζωή. Επιλέγετε αυτόν που θα εμπιστευτείτε να υπερασπιστεί τα θέλω και τα πρέπει σας.

Φίλες και φίλοι, Η εκλογή της 7ης Νοεμβρίου είναι κρίσιμη και σημαντική. Κρίσιμη λόγω της κρίσης που περνάει η οικονομία και η κοινωνία. Σημαντική λόγω της ενοποίησης των τριών γειτονικών πόλεων σε ένα Δήμο.

Η Δημοτική Αρχή που καλείστε να εκλέξετε δεν είναι μια περίπτωση ρουτίνας. Έχει μπροστά της μια ιστορική και δύσκολη αποστολή.

Να ενώσει πραγματικά και ουσιαστικά τους τρεις Δήμους σε ένα. Να δημιουργήσει ένα Δήμο εύρωστο και λειτουργικό με ενιαία στρατηγική και προοπτική. Ο Δήμος μας έχει ανάγκη να μην περιοριστεί απλά στον τυπικό ρόλο της επιδιαιτησίας.

Και όλα αυτά πρέπει να βρούμε τρόπο, ώστε αυτό το άλμα να το πετύχουμε, από πλευράς οικονομίας και τεχνογνωσίας, με τις δικές μας δυνάμεις και μόνο. Η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει να περιμένουμε στήριξη από την κεντρική Διοίκηση, αλλά και δεν ευνοεί την εύκολη λύση να το πληρώσουν οι ήδη οικονομικά δοκιμαζόμενοι δημότες μας.

Χρειάζεται σοβαρότητα, καλή οργάνωση, γνώση του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και κυρίως, εφευρετικό και πρωτοποριακό πνεύμα.

Χρειάζεται έναν Δήμαρχο που να μπορεί να διοικήσει ένα δήμο με πληθυσμό που αγγίζει τις 100.000 και όχι μια κωμόπολη των 5000 κατοίκων.

Χρειάζεται ένα σαφές όραμα, και αυτό δεν είναι άλλο από το Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, μια οικογένεια συμπολιτών, με υψηλή ποιότητα ζωής, σε ένα Δήμο περιβαλλοντικά προστατευμένο και οικονομικά αναπτυσσόμενο, στον οποίο να μεγαλώνουμε με αισιοδοξία τα παιδιά μας.

Ένα όραμα, που αντικατοπτρίζεται στο πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα που προέκυψε μέσα από κοινωνική διαβούλευση.

Το πρόγραμμά μας δεν είναι τυπωμένες σελίδες γεμάτες βαρύγδουπα λόγια ουτοπικά σχέδια και πολιτικές υποσχέσεις.

Είναι οι δικές σας ιδέες οι δικές σας φιλοδοξίες και τα δικά σας όνειρα για το μέλλον του δήμου μας, της περιοχής μας, της πόλης μας.

Ένα πρόγραμμα που λύνει τα ζητήματα της παιδείας, του πολιτισμού και των υποδομών. Το πρόγραμμα μας είναι μια δέσμη μέτρων υλοποιήσιμων, προϋπολογισμένων και εφικτών.

Είναι ένα πρόγραμμα που σέβεται τους θεσμούς που αξιοποιεί κάθε δυνατότητα και εξυπηρετεί τον πολίτη.

Εσάς, εμάς, όλους μας. Διαδώστε το. Είναι οι δικές σας ιδέες οι δικές μας δεσμεύσεις.

Φίλες και φίλοι, Την Κυριακή των Εκλογών η πραγματική πρόκληση είναι η επιλογή Δημάρχου καλών προθέσεων, τεκμηριωμένης γνώσης, διαπιστωμένων ικανοτήτων και ειλικρινών δεσμεύσεων.

Είναι η μόνη επιλογή για να οικοδομήσουμε ένα Δήμο Δίκαιο, Πράσινο και Αποτελεσματικό, που δίνει προστιθέμενη αξία στη ζωή μας.

Γι αυτό η δική μας προσπάθεια η δική σας στήριξη αυτή η κίνηση πολιτών, η συντεταγμένη πορεία ανθρώπων πέρα και έξω από κόμματα και ιδεοληψίες δεν είναι μια πράξη συμβατική, δεν γίνεται από υποχρέωση, δεν υποβάλλεται από συμφέροντα και προσωπικές ή πολιτικές υποχρεώσεις.

Συνιστά χρέος στην πόλη, απάντηση σε όσους παραφράζουν κατά το δοκούν την πολιτική, τον Δήμο, την Πόλη, την Πράξη και το Όραμα.

Γιατί η πόλη δεν είναι μικροπολιτική σκοπιμότητα και προσωπική ματαιοδοξία.

Δεν είναι τσιφλίκι ούτε φέουδο. Δεν διοικείται από το γραφείο, ούτε με μεθόδους και τεχνικές του 80 και του 90.

Φέτος η χρονιά είναι 2010 και ότι μέχρι χθες ήταν γνωστό σήμερα είναι άγνωστο και θέλει μελέτη, γνώση, επιμέλεια και σκληρή δουλειά.

Αυτή τη νέα πραγματικότητα διεκδικούμε. Την ευθύνη για το Δήμο.

Φίλες και φίλοι, Εμείς είμαστε η δύναμη αλλαγής, και σήμερα είναι ώρα αλλαγής, ώρα ευθύνης, ώρα δημιουργίας, είναι ώρα Πολίτη.

Ζητώ την εμπιστοσύνη σας. Ζητώ τη ψήφο σας. Ζητώ τη συμμετοχή σας σε αυτή την ευγενική προσπάθεια.

Σας υπόσχομαι έναν δήμαρχο αντάξιο του ήθους σας έναν δήμαρχο ανάλογο των προσδοκιών σας.

Με πυξίδα τις ιδέες και το πρόγραμμα τις δεσμεύσεις και το σχέδιο που όλοι μαζί φτιάξαμε πορεύομαι.

Ελάτε μαζί, ελάτε μαζί να προχωρήσουμε, ελάτε με τη βεβαιότητα της επιτυχίας, ελάτε μαζί γιατί το μέλλον μας θέλει μαζί. Ελάτε μαζί να φτιάξουμε μαζί το νέο δήμο, μαζί τη νέα αρχή, μαζί να φτιάξουμε μια γειτονιά ανάλογη των φιλοδοξιών μας. Δέσμευση μου η συμφωνία πολιτών. Απόφασή μου, η δράση που εκπληρώνει τις απαιτήσεις όλων σας, όλων μας για τον πιο όμορφο τον πιο ανθρώπινο δήμο της χώρας.

Το Δήμο μας, Βάρη-Βούλα Βουλιαγμένη Πόλεις για να ζεις, Δήμος πρωταγωνιστής.

Πάμε μαζί, για μια νέα αρχή, για ένα νέο δήμο γιατί το μέλλον μας θέλει μαζί όλους και όλες.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

Θέλω τώρα να σας παρουσιάσω τους ανθρώπους, τους συμπολίτες του συνδυασμού μας.

Αυτοί πρώτοι με εμπιστεύτηκαν και τους ευχαριστώ και τώρα ζητούν την δική σας εμπιστοσύνη.