Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 00:00

Ομιλία στη Βουλιαγμένη 2010-11-03

Φίλες και φίλοι Πολίτες της Βουλιαγμένης,

 Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που είστε σήμερα εδώ. Αποδεικνύετε ότι είστε αποφασισμένοι να δώσετε μια ώθηση προς το μέλλον στην πόλη μας, το νέο διευρυμένο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Κι εγώ, γι' αυτό ήλθα σήμερα να σας μιλήσω. Για το μέλλον, για το αύριο. 

O Δήμος μας αλλάζει. Αλλάζει όνομα, όρια και πρόσωπο. Αλλάζει σελίδα. Η νέα σελίδα είναι ανάγκη να είμαστε εμείς. Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Κι εγώ βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να πω στους κατοίκους της Βουλιαγμένης ξεκάθαρα, σταράτα λόγια, όχι μισόλογα. ,

Η νέα αρχή είμαστε εμείς. Είμαστε εμείς, εσείς, όλοι μαζί για ένα νέο ξεκίνημα, γιατί το μέλλον μας θέλει μαζί. ,

 Τιμώ την πορεία του Γρηγόρη Κασιδόκωστα στη Βουλιαγμένη. Τιμήθηκε επί ένα τέταρτο του αιώνα από τους συμπολίτες του. Πρόσφερε ότι είχε να προσφέρει. Του αξίζει η αναγνώριση για όσα καλά έκανε στην πόλη.

Αλλά σήμερα, έχουμε 2010, και θέλουμε να σχεδιάσουμε το νέο Δήμο, την ενοποιημένη πόλη Βάρη- Βούλα- Βουλιαγμένη, όχι για τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα λίγα χρόνια, αλλά για την πρώτη δεκαετία που οι σημερινές τρεις πόλεις θα ζουν και θα αναπτύσσονται ενιαία, θα είναι μια πόλη.

Υπάρχουν ανάμεσά σας άνθρωποι που αυτό το είχαν δει από νωρίς. Και στάθηκαν απέναντι στο ρεύμα της εποχής εκείνης. Έδωσαν το δικό τους αγώνα και, παρά το ότι οι εκλογές δεν τους δικαίωναν, εκείνοι παρέμεναν σταθεροί στις Αρχές τους, στην αντίληψή τους για την πορεία της πόλης.

 Σήμερα, από αυτό εδώ το μικρόφωνο θέλω να βροντοφωνάξω: Ήλθε η ώρα να εκπληρώσετε τα όνειρά σας για τη Βουλιαγμένη. Ήλθε η δική σας ώρα. Τα δικά σας όνειρα είναι οι δικές μας δεσμεύσεις. Τώρα είναι η ώρα της δικαίωσης για όλες και όλους εσάς. Γι' αυτό σας ζητώ να σταθείτε κοντά μου και να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη αυτής, και της επόμενης Κυριακής. Για να αρχίσουμε από τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, να σχεδιάζουμε την επόμενη δεκαετία για τη Βουλιαγμένη, μαζί με τη Βάρη και τη Βούλα.

 Φίλες και φίλοι,

 Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα του 2010 χρειάζεται νέο αίμα, φρέσκιες ιδέες. Με καινοτόμες προτάσεις. Με γνώση και επίγνωση. Με δύναμη και προγραμματισμό. Με όραμα, σχέδιο και πρωτίστως με προοπτική μακροχρόνιας ανάπτυξης.

 Ναι! Εμείς θέλουμε και μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον της Βουλιαγμένης στο πλαίσιο του νέου Δήμου, κι είμαστε έτοιμοι να λογοδοτήσουμε για τις πράξεις μας στο νέο περιβάλλον που επιβάλλει ο Καλλικράτης. Πόσοι μπορούν να σας πουν πειστικά ότι μπορούν να σχεδιάσουν στη νέα πραγματικότητα το μέλλον για μια δεκαετία και να λογοδοτήσουν στο τέλος για τα πεπραγμένα τους;

 Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε την ευθύνη διοίκησης του νέου μας Δήμου και είμαστε έτοιμοι να λογοδοτήσουμε για τα έργα μας, για το σχέδιό μας, αλλά και για την πορεία υλοποίησής τους.

 Είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε με ευθύνη σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Προσωπικά είμαι εδώ, στο στίβο των εκλογών για να ενώσω, όχι για να χωρίσω. Να ενώσω τις πόλεις μας, να ενώσω την τοπική κοινωνία, να ενώσω τους δημοτικούς διοικητικούς μηχανισμούς. Η πρόσκλησή μου προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Βουλιαγμένης, είναι μια πρόσκληση ενότητας μια πρόσκληση συμπόρευσης.

 Ο συνδυασμός μας και η πρόσκληση που σήμερα σας απευθύνω, κινείται πάνω από πολιτικές απόψεις, δημοτικές προτιμήσεις, προσωπικές συμπάθειες. Η πρότασή μου αγκαλιάζει όλους τους πολίτες, όλους εσάς. Χωρίς διακρίσεις. Χωρίς διαχωρισμούς. Κανένας Βουλιαγμενιώτης δεν θα αισθανθεί έξω από τον δημοτικό ιστό, κανένας δεν θα είναι «απέναντι» κανένας δεν θα απειλείται από κανένα.

 Με τον νόμο Καλλικράτη δημιουργούνται ευκαιρίες και προοπτικές για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσοι καταφέρουν να τις αξιοποιήσουν, θα το κάνουν γιατί γνωρίζουν και μπορούν να σχεδιάσουν με το βλέμμα στο αύριο, όχι στο χθες. Δημιουργείται πρωτίστως ένα θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την ταυτότητα βασικών τομέων δημόσιας πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες. Χωρίς αυτό το δεδομένο, η όποια δημοτική αρχή, θα εκπέσει σε μια απλή και τελικά άνευρη διαχείριση.

 Είναι γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση σήμερα, έχει αυξημένο ρόλο. Από τη μια μεριά το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» κι από την άλλη η προφανής απαξίωση της κατεστημένης πολιτικής, δείχνουν ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι μια από τις λίγες, ίσως η μοναδικό σήμερα, διέξοδος από το πολυεπίπεδο αδιέξοδο της πολιτικής. Νέα πρόσωπα, νέες δυνάμεις, καινούριες ιδέες και, κυρίως, ανεξάντλητη διάθεση να προσφέρουμε, να κάνουμε πράξη τους πόθους σας, να κερδίσουμε μια θέση στη καρδιά σας και την μνήμη σας.

 Πώς εξειδικεύεται αυτή μας η φιλοδοξία; Απαντώ: Στα πεδία άσκησης της δημοτικής πολιτικής: Στην κοινωνική πολιτική, την προστασία των αδυνάμων οικονομικά συμπολιτών και των ευπαθών ομάδων, την πολιτική υποδομών εκπαίδευσης, αθλητισμού και πολιτισμού, την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος, την πολιτική χρήσης γης, την πολιτική καθαριότητας και ανακύκλωσης, την παροχή υπηρεσιών διοίκησης και αυτοδιοίκησης με τη χρήση νέων τεχνολογιών που υπηρετούν το πολίτη και δεν δημιουργούν πλαίσιο αδιαφάνειας ταυτόχρονα ελαχιστοποιούν το χρόνο αναμονής του που είναι πολύτιμος.

 Όλες αυτές είναι δημοτικές πολιτικές, μας αφορούν άμεσα, δεν είναι κάτι απόμακρο. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται με δημοτικούς πόρους από τους δημοτικούς αιρετούς συμπολίτες από το Δήμαρχο, το Δημοτικό και τα τοπικά Συμβούλια. Εμείς φιλοδοξούμε να τις αναπτύξουμε κι εμείς θα λογοδοτούμε ενώπιόν σας στα Δημοτικά Συμβούλια, στο δρόμο, στα σημεία συνάντησής μας.

 Και όλα αυτά σχεδιάζουμε να τα υλοποιήσουμε την ώρα της οικονομικής κρίσης, την ώρα της ενοποίησης τριών δήμων σε έναν. Είναι μια σύνθετη διαδικασία, που δεν γίνεται από μόνη της, ούτε μπορούν να την φέρουν σε πέρας άνθρωποι προσκολλημένοι στο χθες, παντογνώστες που νομίζουν ότι θα βάλουν μια φωνή, θα κτυπήσουν το χέρι στο γραφείο τους και όλα ως δια μαγείας θα φτιάξουν. Αυτά ίσως γίνονταν τις περασμένες δεκαετίες, όχι όμως σήμερα, που οι ανάγκες, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των πολιτών έχουν εξελιχθεί. Το μοντέλο του Δημάρχου –Αφέντη, του ανθρώπου που γνωρίζει τα πάντα και αποφασίζει μαζί ίσως με λίγους συμβούλους σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για όλα τα ζητήματα είτε τα γνωρίζει είτε όχι, έχει φτάσει στο τέλος του. Είναι αναχρονιστικό και ξεπερασμένο και πρέπει να αποτελέσει παρελθόν για την Νέα μας πόλη. Το παραδοσιακό μοντέλο του κλειστού συστήματος διοίκησης, στο οποίο οι αποφάσεις παίρνονται από λίγους πίσω από κλειστές πόρτες έφτασε στο τέλος του. Πρέπει να αντικατασταθεί από το ανοιχτό συμμετοχικό μοντέλο που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και δεκαετίες στις τοπικές αυτοδιοικήσεις της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, το οποίο βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας της συμμετοχής του πολίτη και του ελέγχου.

 Η ενοποίηση των τριών Δήμων είναι ένα γεγονός που μπορεί να γεννά ελπίδες και ευκαιρίες λόγω του αθροίσματος των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αλλά παράλληλα, μπορεί να δημιουργεί και απειλές εφόσον απαιτεί οργανωτική ικανότητα και επάρκεια.

 Φίλες και φίλοι,

 Καθαρές κουβέντες: ο νέος Δήμος δεν χρειάζεται ούτε μαγκιά, ούτε τσαμπουκά, ούτε φωνές και κομπογιαννίτικους τρόπους όχι επίλυσης, απλά απόκρυψης των προβλημάτων. Ο νέος Δήμος θέλει σεμνότητα, εργατικότητα και σχέδιο διοίκησης, όχι εμπειρισμούς και ξερολισμούς του τύπου «εγώ πριν από ένα τέταρτο του αιώνα έτσι τα έκανα». Κυρίως, ο νέος Δήμος δεν χρειάζεται κανέναν που δήθεν «μας κάνει τη χάρη» να ασχολείται μαζί μας. Η Αυτοδιοίκηση είναι πεδίο προσφοράς και αυτοθυσίας, έτσι το βλέπω εγώ, όχι αφορμή για να αυξήσει κανείς το πολιτικό του μέγεθος.

 Ο νέος Δήμος χρειάζεται γνώση του περιβάλλοντος και επίγνωση της ευθύνης. Τέτοιο δήμαρχο θέλουμε, τέτοιο δήμαρχο αξίζουμε. Συγκρίνετε και αποφασίστε.

 Ο πήχης για μένα και τους συνεργάτες μου έχει εξαρχής μπει ψηλά, από την πρώτη μας συνάντηση πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Σήμερα, ανεβαίνει ακόμα ψηλότερα, οι προσδοκίες είναι ακόμα πιο πολλές γιατί εμείς οι πολίτες και κάτοικοι της Βάρης, της Βούλας και βέβαια της Βουλιαγμένης έχουμε την τύχη να είμαστε δημότες ενός τόπου με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, ενός τόπου που αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη χώρα. Και για να τελειώνουμε μια και καλή με τους ελάχιστους, που άλλη δουλειά δεν κάνουν από το να ψιθυρίζουν και να λασπολογούν τις περισσότερες φορές κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους ή από παραπλανητικούς ανύπαρκτους τίτλους που τους εξασφαλίζουν ότι κανείς δεν θα μπορέσει να τους απαντήσει . Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ως Δήμαρχος επειδή δεν εξυπηρετεί συμφέροντα θα περιφρουρήσει τις γειτονιές μας από την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση. Θα προστατεύσει τις ακτές, σε όλο το μήκος τους από την αρχή της Βούλας, μέχρι το τέλος της Βάρκιζας, δηλαδή σε όλη την επικράτεια του νέου Δήμου μας. Κι αυτό είναι δέσμευσή μας απόλυτη. Δεν θα κάνουμε πίσω, ότι κι αν γίνει.

 Η Βουλιαγμένη, μια περιοχή ιδιαίτερα προνομιούχα, θα περιφρουρηθεί από τη δική μας δημοτική Αρχή και όχι μόνο θα παραμείνει σημείο αναφοράς για όλους μας, αλλά η ομορφιά και η περιποίηση που βλέπετε στην βιτρίνα της παραλιακής λεωφόρου, θα επεκταθεί και σε όλες τις γειτονιές της, μια και ορισμένες σήμερα είναι εμφανώς παραμελημένες, είναι αυτό που λέμε «πίσω αυλή». Η όμορφη Βουλιαγμένη όμως χρειάζεται και δικαιούται και ΚΑΠΗ και βρεφονηπιακούς σταθμούς και ανακύκλωση και αγωγούς ομβρίων, αυτονόητα δηλαδή πράγματα που δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε.

 Φίλες και φίλοι

 Πρέπει να γνωρίζεται ότι δεν χρειάζεται να δεσμευτούμε ότι δεν θα αλλάξουν οι όροι και το καθεστώς δόμησης της περιοχής, αφενός γιατί αυτό είναι δεδομένο και αυτονόητο και αφ εταίρου γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει λόγω της υφιστάμενης νομολογίας και των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ακόμα και να ήταν στις μύχιες σκέψεις μας κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει. Όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η πόλη κινδυνεύει απλά σας κοροϊδεύουν, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την πραγματική σας αγάπη για αυτή και να σας υφαρπάξουν την ψήφο. Τα ψευτοδειλλήματα που θέτουν, απλά εξυπηρετούν πρόσκαιρες εκλογικές σκοπιμότητες και όχι πραγματικούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η περιοχή. Γιατί λοιπόν πρέπει να πιστέψουμε ότι κάποιος υποψήφιος Δήμαρχος έχει λύση για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη που σήμερα, δεν ξέρουμε όμως για πόσο ακόμα, είναι δεσμευμένη? Εάν έχει λύση που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν γνωρίζουμε ή είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε γιατί δεν μας την λέει? Πρέπει να κατανοήσουμε ότι στο πεδίο της σύγχρονης πολιτικής, ακόμα και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να λειτουργεί εν έτη 2010 το μοντέλο του καταφερτζή Δημάρχου και η ανάπτυξη ή μη μιας πόλης να στηρίζεται στην ύπαρξη του.

 Φίλες και φίλοι, Όταν λέμε «νέος Δήμος, νέα Αρχή», φροντίζουμε να το κάνουμε πράξη από τώρα, από την προεκλογική περίοδο. Γι' αυτό είχα απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους για μια ανοικτή δημόσια συζήτηση με υποβολή ερωτήσεων από τους πολίτες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ώστε όλοι να καταθέσουν τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους και το πρόγραμμα τους και βέβαια όλοι να κριθούμε υπό το φως του ήλιου και να τεθούμε κατ’ αντιπαράσταση στη κρίση των συμπολιτών μας.

 Οι συνυποψήφιοί μου αρνήθηκαν, εκτός από έναν τον κ. Πασακυριάκο του οποίου την στάση δημοσίως χαιρετίζω. Γιατί φυγομάχησαν; Γιατί δεν ήλθαν να κάνουμε διάλογο μπροστά σας; Με παράλληλους και πολλές φορές ανώνυμους μονολόγους νομίζουν ότι θα δημιουργήσουμε το αύριο στην πόλη μας; Τους παραδίδω στην κρίση σας.

 Βουλιαγμενιώτησες και Βουλιαγμενιώτες,

 Δεν έχω ιδεολογικές ή προσωπικές διαφορές με τους υπόλοιπους υποψηφίους δημάρχους. Το ζήτημα μου είναι ποιος πραγματικά μπορεί και όχι ποιος νομίζει ότι κουτσά- στραβά θα τα καταφέρει. Αλλά εσάς δεν σας νοιάζει τι νομίζει ο καθένας. Το κρίσιμο κριτήριο είναι ποιος μπορεί να διοικήσει το νέο Δήμο με όρους μέλλοντος και με μοντέρνα αντίληψη στηριγμένη στην καινοτομία τον νεωτερισμό την τεχνολογία, και ποιοι είναι αθεράπευτα προσκολλημένοι στο παρελθόν.

 Σας το ζητώ ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές: εσείς που πιστεύετε ότι το μέλλον μας θέλει μαζί, εσείς που είστε εδώ γιατί έχετε αγκαλιάσει και στελεχώσει την ευγενική προσπάθειά μας, πάρτε στα χέρια σας την υπόθεση. Μιλήστε για μας σε φίλους σας. Πάρτε θέση στον κοινωνικό σας περίγυρο. Πείτε για το δίλημμα των εκλογών. Δείξτε τους το πραγματικό διακύβευμα.

 Ζητήστε από όλους να πάρουν μια σοβαρή απόφαση για το ποιος υποψήφιος μπορεί να είναι ο Δήμαρχος του αύριο, αυτόν που κάθε αληθινά ενεργός και καινοτόμος πολίτης της Βουλιαγμένης ονειρεύεται..

 Επαναλαμβάνω: πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Πρόκειται για την καθημερινότητά μας και την ποιότητα ζωής μας αλλά και των παιδιών μας. Την Κυριακή επιλέγετε αυτόν στον οποίο θα εμπιστευτείτε τα θέλω και τα πρέπει σας. Όχι για μερικούς μήνες. Αλλά για να σχεδιάσουμε μαζί τη Βουλιαγμένη της επόμενης δεκαετίας, μαζί με τη Βούλα και τη Βάρη.

 Φίλες και φίλοι,

 Η εκλογή της 7ης Νοεμβρίου είναι κρίσιμη και σημαντική. Κρίσιμη λόγω της κρίσης που περνάει η οικονομία και η κοινωνία. Σημαντική λόγω της ενοποίησης των τριών γειτονικών πόλεων σε ένα Δήμο.

 Η Δημοτική Αρχή που καλείστε να εκλέξετε δεν είναι μια υπόθεση ρουτίνας. Έχει μπροστά της μια ιστορική και δύσκολη αποστολή. Να ενώσει πραγματικά και ουσιαστικά τους τρεις Δήμους σε ένα. Να δημιουργήσει ένα Δήμο εύρωστο και λειτουργικό, για τον οποίο θα είναι περήφανοι όλοι οι δημότες του.

 Ελάτε μαζί, σήμερα σας χρειαζόμαστε ώστε αύριο να σας υπηρετήσουμε.

 Ελάτε με τη βεβαιότητα της επιτυχίας.

 Ελάτε μαζί γιατί το μέλλον μας θέλει μαζί.

 Ελάτε μαζί να φτιάξουμε το νέο Δήμο, με διαβούλευση και αξιοποίηση των απόψεων κάθε πολίτη της πόλης που θέλει να καταθέσει τις σκέψεις του.

 Ελάτε μαζί να φτιάξουμε μια γειτονιά ανάλογη των φιλοδοξιών μας.

 Δέσμευση μου είναι η δημιουργία της νέας δημοτικής πραγματικότητας ΜΑΖΙ ΣΑΣ, μαζί με τους πολίτες της Βουλιαγμένης, της Βάρης και της Βούλας. ΜΙΑ συμφωνία πολιτών.

 Απόφασή μου είναι να δουλεύουμε καθημερινά, με μετρήσιμους στόχους που θέτουμε, την εφαρμογή των οποίων ελέγχουμε και τον απολογισμό μας στους πολίτες πάντα σε πρώτη ζήτηση.

 Όλα αυτά γιατί μπορούμε να αναπτύξουμε την πόλη μας, να κάνουμε το νέο Δήμο, πρότυπο ανάπτυξης και ποιότητας ζωής σε όλη την Αττική, σε όλη την Ελλάδα.

 Όλα για το Δήμο μας, Βάρη-Βούλα Βουλιαγμένη Πόλεις για να ζεις, για ένα Δήμο πρωταγωνιστή.

Πάμε μαζί, για μια νέα αρχή, για ένα νέο δήμο γιατί το μέλλον μας θέλει μαζί όλους και όλες.

 Το μέλλον αρχίζει σήμερα. Κι αρχίζει από δω, από τη μαγευτική Βουλιαγμένη.

 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ – Καλό αγώνα ως την τελευταία ώρα της ψηφοφορίας