Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 00:00

Ομιλία στη Βούλα 2010-11-05

Φίλες και φίλοι Συμπολίτες της Βούλας, Βουλιώτισες και Βουλιώτες

 

Η Βούλα απόψε ψήφισε, η Βούλα απόψε αποφάσισε, αποφάσισε ανανέωση, αποφάσισε εκσυγχρονισμό, αποφάσισε να ταχθεί ανοιχτά υπέρ του μέλλοντος, αποφάσισε η δημιουργία της πόλης των παιδιών μας να ξεκινήσει τώρα από εδώ, με στόχο το αύριο, με στόχο να πάμε αυτή την νέα πόλη μπροστά και ψηλά να την πάμε εκεί που μας αξίζει εκεί που αξίζει στους πολίτες της.
Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που είστε σήμερα εδώ και δεσμεύομαι ενώπιόν σας να μη σας απογοητεύσω να μην σας απογοητεύσουμε.

Η προσπάθειά μας αρχίζει από εσάς και τελειώνει σε σας. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε στην νέα μας πόλη όσα απαιτεί η κοινωνία και ότι χρειάζεται για να γίνει η πόλη βιώσιμη φιλική και λειτουργική για κάθε κάτοικο της. Επιθυμούμε απλά το αυτονόητο και για την πόλη μας και για τους κατοίκους της.
Φίλες και φίλοι Οι λογικές και οι αντιλήψεις του παρελθόντος δεν μπορεί να έχουν θέση σε μια σύγχρονη μοντέρνα και ανθρώπινη πόλη του 2010. Πρέπει η πόλη αυτή να λειτουργεί με όρους μέλλοντος. Συνεπώς η Δημοτική αρχή που θα εκλεγεί στις επικείμενες εκλογές πρέπει να μπορεί να λειτουργεί με όρους μέλλοντος και να σχεδιάζει την ανάπτυξη της Βούλας, της Βάρης και της Βουλιαγμένης με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας. Και μάλιστα, θα έλεγα, να μπορεί σε δέκα χρόνια από τώρα να λογοδοτήσει για τα αποτελέσματα του σχεδιασμού της και των έργων της.

ΜΕ τη σημερινή, μεγαλειώδη συγκέντρωσή σας, που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί η Βούλα, δίνετε τη δική σας απάντηση, την απάντηση του κυρίαρχου λαού, σε όλους όσους προσπάθησαν να μας διαβάλλουν, να μας λασπώσουν, να μας κάνουν να πισωγυρίσουμε.

Εμείς, όμως, δεν σκεφτήκαμε ούτε ένα λεπτό να πισωγυρίσουμε, γιατί ξέραμε, αυτό που βλέπουμε σήμερα εδώ, στην κεντρική πλατεία της Βούλας. Ότι ο κόσμος της πόλης μας, οι απλοί πολίτες, οι γείτονές μας, οι φίλοι μας, η τοπική κοινωνία της Βούλας μας στηρίζουν, μας προτρέπουν να συνεχίσουμε ως το τέλος, βλέπουν στη δική μας ευγενική προσπάθεια, τη λύση της ανανέωσης και της ανατροπής που οι ίδιοι, όλοι εσείς ονειρεύεστε για την αγαπημένη μας πόλη.

 Τα ξέραμε αυτά. Τα βλέπαμε στην επαφή που αναπτύξαμε μαζί σας καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, ακόμα περισσότερο θα έλεγα, εδώ και περίπου δυο χρόνια, όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε το συνδυασμό μας και να ανανεώσουμε τη διοίκηση του Δήμου μας, με το βλέμμα στο μέλλον.

 Γι' αυτό θέλω τώρα, αυτή την ώρα, στην αρχή της ομιλίας μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου, στα μέλη του συνδυασμού μας, στους επιφανείς Βουλιώτες, Βαριώτες και Βουλιαγμενιώτες που στηρίζουν κι ενισχύουν την προσπάθειά μας, και που διεκδικούν τη δική σας ψήφο, το δικό σας σταυρό προτίμησης.

 Ευχαριστώ όμως πάνω και πριν από όλους, τον ανώνυμο πολίτη της Βούλας, της Βάρης και της Βουλιαγμένης. Αυτόν που θέλει να ζήσει καλύτερες μέρες στην πόλη μας, αυτόν που αναζητεί την καλύτερη εκπροσώπησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, την καλύτερη Δημοτική Αρχή για να προετοιμάσει το μέλλον του νέου μας Δήμου, το μέλλον των παιδιών του, το μέλλον της νέας γενιάς.

 Από όλους αυτούς, βρήκα προσωπικά μια συγκινητική στήριξη. Μου έδιναν την εντύπωση διψασμένων, που επιτέλους βρήκαν νερό να πιούν. Σας βεβαιώνω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο βάλσαμο για τη σκληρή όψη της πολιτικής, που συναντήσαμε κι εμείς τον τελευταίο μήνα. Για αυτούς τους απλούς πολίτες, τους ανώνυμους συμπολίτες μας, που βλέπουν στη δική μας προσπάθεια την ελπίδα που επιθυμούν, δίνω σήμερα μια υπόσχεση, μια δέσμευση που για μένα και τους συνεργάτες μου είναι απαραβίαστη, τώρα και στο μέλλον: ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Δεν θα διαψεύσουμε αυτά τα όνειρα. Τα όνειρά σας είναι οι δικές μας δεσμεύσεις. Είμαστε εδώ, στραμμένοι στο μέλλον, να σχεδιάσουμε τη ζωή μας για την επόμενη δεκαετία στο πλαίσιο του νέου Δήμου Βούλας, Βάρης- Βουλιαγμένης.

Φίλες και φίλοι, Είπα λίγο νωρίτερα ότι τον τελευταίο μήνα αντικρίσαμε, εγώ κι οι συνεργάτες μου, τη σκληρή όψη της πολιτικής. Δεχτήκαμε απίστευτη λάσπη, προσβολές, ακόμα και χυδαίες ύβρεις, απίστευτα υπονοούμενα που δεν αφορούσαν την πολιτική μας πρόταση, αλλά την ηθική μας υπόσταση. Νόμιζαν οι λασπολόγοι ότι όλοι είμαστε όμοιοι.

 Ε! λοιπόν όχι. Δεν είμαστε όλοι όμοιοι. Εμείς αντιτάξαμε το νέο πολιτικό ήθος, το νέο δημόσιο ύφος, τη νέα δημοτική πράξη που θέλουμε να κάνουμε κανόνα στην περιοχή μας. Δεν αφήσαμε να πέσει τίποτα κάτω, αλλά ούτε κι εμείς πέσαμε κάτω, στο επίπεδο των ανήθικων επιθέσεων που δεχτήκαμε. Τους απαντήσαμε με την ανωτερότητα του νικητή, με τη γενναιοψυχία αυτών που μπήκαν στην πολιτική για να προσφέρουν, όχι για να αποκτήσουν κοινωνική ζωή.

 

Αγαπητοί μου συμπολίτες, Στις εκλογές της Κυριακής στην πόλη μας, αναμετράται το μέλλον με το παρελθόν. Το παρελθόν δεν είναι μόνο όσοι έδρασαν τότε, αλλά και όσοι αναπαράγουν μεθόδους, δημόσιες παρουσίες και πολιτικό λόγο του χθες, ίσως και του προχθές. Το μέλλον με το παρελθόν δεν αφορούν σε πρόσωπα, αφορούν σε στάσεις. Στάση απέναντι στους συμπολίτες σου, στην πολιτική, στη δημόσια παρουσία.

 Ξαναλέω ότι το παρελθόν δεν αφορά σε πρόσωπα. Και για να γίνω πιο σαφής, τιμώ και παραδέχομαι κάθε θετική ενέργεια που έκανε ο Άγγελος Αποστολάτος ως Δήμαρχος της Βούλας επί δέκα χρόνια τέσσερα εκ των οποίων ήμουν στον συνδυασμό του. Τιμώ και παραδέχομαι κάθε προσφορά του Ανδρέα Κάσδαγλη στον τόπο μας και θέλω να του πω ότι τον ευχαριστώ για τη συνεργασία που είχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για οκτώ χρόνια που τελειώνει τη θητεία του στα τέλη της χρονιάς. Συγχαίρω και αναγνωρίζω τα θετικά του έργου και την καλή προσπάθεια που έκανε ο Παναγιώτης Καπετανέας στη Βάρη. Και τέλος, παραδέχομαι ότι για την εποχή του, ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας βοήθησε τη Βουλιαγμένη, με τον τρόπο και τις μεθόδους που ο ίδιος επέλεξε. Δεν αποτελεί όμως πρότυπό μας Δήμαρχος που μετά από μια πολύ μακρά θητεία αφήνει ένα Δήμο που στερείτε ακόμα και των αυτονόητων υποδομών όπως ΚΑΠΗ βρεφονηπιακό σταθμό, δίκτυο όμβριων υδάτων, ανακύκλωση ακόμα και ιστοσελίδα από αυτές που διαθέτει σήμερα και η τελευταία μικρή επιχείρηση. Δήμαρχος που δεν έχει κάνει τον κόπο να μπει έστω και σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επί 15 χρόνια δεν μπορεί να είναι πρότυπο μας. Δεν αποτελεί πρότυπό μας υποψήφιος Δήμαρχος που ενώ δημοσίως εκτόξευε ύβρεις και ανάθεμα στην συνένωση του Καλλικράτη σήμερα να προβάλλει το εαυτό του ως αυτόκλητο σωτήρα που θα διασώσει όλους εμάς τους αδαείς από την άγνοια και ανεπάρκειά μας. Δεν αποτελεί πρότυπό μας υποψήφιος Δήμαρχος με μακρά πείρα που πνίγει τον δημόσιο διάλογο μέσα στην κοσμική γκλαμουριά του διεθνούς τζετ σετ και των χλιδάτων κατερινκ στις πολιτικές συγκεντρώσεις. Σίγουρα δεν αποτελεί πρότυπό μας υποψήφιος Δήμαρχος που με παλαιοκομματικού τύπου τερτίπια και διαδικασίες εκλογομαγειρίου προσπαθεί να αλλοιώσει τα εκλογικά δημογραφικά δεδομένα που ο Νομοθέτης έθεσε για την ισόρροπη εκπροσώπηση των 3 πόλεων στα πλαίσια του νέου Δήμου με την μεταφορά υποψηφίων φίλων και συγγενών του από την μια δημοτική ενότητα στην άλλη με στόχο και σκοπό την αλλοίωση της εκπροσώπησης και τον καλύτερο έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου σε περίπτωση εκλογής. Αυτό είναι ο ορισμός του πολιτικού ρεσάλτο

 

Το μέλλον, όμως, δεν είναι υπόθεση προσώπων, αλλά πολιτικής πράξης και αντίληψης για το ρόλο όσων εκπροσωπούν την κοινωνία. Και το μέλλον του νέου Δήμου είμαστε εμείς, ο συνδυασμός μας και τα στελέχη του.

 Φίλες και φίλοι Δεν νομίζω ότι σε αυτή την τελευταία συγκέντρωση, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, πρέπει να σας μιλήσω για το πρόγραμμά μας. Το σχετικό έντυπο κυκλοφορεί εδώ και πολλές ημέρες στη Βούλα, τη Βάρη και τη Βουλιαγμένη. Θυμίζω, άλλωστε, ότι από τους πέντε συνδυασμούς είμαστε οι μόνοι που συζητήσαμε το πρόγραμμά μας με την κοινωνία του νέου μας Δήμου, κι ότι πρώτοι εμείς το παρουσιάσαμε στους συμπολίτες μας.

 Στο μόνο σημείο που σήμερα θέλω να σταθώ είναι στην τελευταία προσπάθεια μιας περιθωριακής και ετερόκλητης ομάδας ανθρώπων να μας ρίξουν λάσπη, την οποία επιστράτευσαν, έντρομοι από το μέγεθος της υποστήριξης που μας παρέχει η τοπική μας κοινωνία: Μιλώ για τις χρήσεις γης.

 

Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η Βούλα θα παραμείνει η κηπούπολη που όλοι ξέρουμε, στην οποία μεγαλώσαμε, ξεχάστε οτιδήποτε άλλο, κλείστε τα αυτιά σας στα όσα απαράδεκτα λένε οι λασπολόγοι. Ζήτησα από όλους τους συνυποψήφιους μου να κάνουμε ανοικτό διάλογο μπροστά σας όλους εσάς. Δεν δέχθηκε παρά ένας, ο κ. Πασακυριάκος την στάση του οποίου δημοσίως απόψε χαιρετίζω. Κανείς άλλος. ΟΛΟΙ, όταν λέμε ΟΛΟΙ, εννοούμε ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ.

 Εμείς το μόνο που λέμε είναι να τροποποιηθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ώστε να επιτραπούν ελάχιστες χρήσεις χαμηλής όχλησης μη υπερτοπικού χαρακτήρα επί τον αξόνων μεγάλης κυκλοφορίας όπου κανείς δεν μπορεί σήμερα να φτιάξει το σπίτι του και να μεγαλώσει τα παιδιά του σε περιβάλλον με 88 ντεσιμπελ μέσο επίπεδο θορύβου, που μόνο στόχο θα έχουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Είναι απαράδεκτο, να μην μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κυλικείο στο ΚΑΠΗ, επειδή το σημερινό καθεστώς χρήσεων γης δεν το επιτρέπει. Είναι εξωπραγματικό να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε το νεοκλασικό- κόσμημα που μας παραχώρησε η Ακαδημία Αθηνών, επειδή δεν το προβλέπει το σημερινό καθεστώς χρήσεων γης η να μην μπορούμε να έχουμε νόμιμο Δημαρχείο ή δυνατότητα για Εφορία ΙΚΑ ή πυροσβεστικό σταθμό.

Και σας ρωτώ: Είναι δυνατόν να σχεδιάσουμε το μέλλον με τέτοιες αγκυλώσεις; Θα επιτρέψετε να παραμείνει η Βούλα, η Βάρη και η Βουλιαγμένη καρφωμένες στα όρια του χθες; Εμείς λέμε καθαρά: Πάμε προς το αύριο και το αύριο θα είναι καλύτερο του χθες. Και γι' αυτό ζητάμε την ενεργό στήριξή σας μεθαύριο, όταν θα βρίσκεστε στο παραβάν και θα ασκείτε το ιερότερο δικαίωμα του πολίτη, το δικαίωμα της ψήφου. Τέλος σήμερα θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Γιώργο Μάντεση στο πλάι του οποίου βρέθηκα. Με εμπιστεύτηκε και με άφησε να εργαστώ για το καλό της πόλης. Η αγάπη του για την πόλη και η ηθική του ήταν και είναι δεδομένη. Συνεργαστήκαμε συμφωνήσαμε διαφωνήσαμε πάντα με παραγωγικό και ευπρεπή τρόπο. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για το μεγάλο μάθημα που με δίδαξε ότι για να είσαι χρήσιμός δεν πρέπει πάντα να είσαι αρεστός.

 

Πιστεύω ακράδαντα ότι, τόσο εγώ όσο και ο συνδυασμός μου, έχουμε την ικανότητα και τη θέληση να παλέψουμε γι΄ αυτό το δύσκολο εγχείρημα της ανανέωσης και αναγέννησης της νέας μας πόλης και να το φέρουμε σε πέρας επιτυχώς.

 

Σας ζητάμε να μας εμπιστευθείτε και σας υποσχόμαστε ότι δεν θα σας διαψεύσουμε. Ξέρουμε ότι είστε αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι, όπως όλοι οι Έλληνες, από τις πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος. Όμως, δεν αρκεί να αφορίζουμε τα σκάνδαλα και την απραξία, πρέπει και να αντιδράσουμε. Πρέπει να βάλουμε όλοι μας χέρι σ΄ αυτή την ειρηνική επανάσταση.

 

Εμείς ξεκινήσαμε. Εσείς είστε κοντά μας, κι αυτό φαίνεται από την αποψινή συγκινητική παρουσία σας, που μου δίνει κι άλλη δύναμη και με γεμίζει αισιοδοξία, για να μην πω βεβαιότητα, για την Κυριακή.

 Ελάτε την Κυριακή να βάλετε τη σφραγίδα σας σ΄ αυτή τη ζεστή εμπιστοσύνη που μου δείχνετε όλο αυτό τον καιρό και που με έχει συγκινήσει. Ελάτε την Κυριακή να πανηγυρίσουμε μαζί την αλλαγή προς το καλύτερο, το ότι ο όμορφος τόπος μας γυρίζει οριστικά σελίδα.

 Φίλοι και φίλες Σκεφτείτε τα όνειρά σας. Σκεφτείτε τα παιδιά σας (ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΑΝΩ). Για τα παιδιά μας, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις ΣΗΜΕΡΑ, όχι στο απώτερο μέλλον. Τα παιδιά μας είναι το αύριο του τόπου μας, αλλά για μας είναι και το σήμερα, που μας γεμίζει υποχρεώσεις και ευθύνες.

 Πάμε μαζί, για τα παιδιά μας, πάμε μαζί για τα όνειρά μας, Τα λευκά όνειρα των παιδιών μας θα τα κάνουμε απτή πολιτική πράξη, στο νέο Δήμο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης. Μαζί σας. Σήμερα σχεδιάζουμε το μέλλον αυτού του ευλογημένου τόπου. Εμείς, ο συνδυασμός της νίκης μπαίνει μπροστά και καταστρώνει τα σχέδια με ορίζοντα δεκαετίας, ώστε η νέα, ενοποιημένη πόλη της Βούλας- Βάρης Βουλιαγμένης, να γίνει πρότυπο τοπικής ανάπτυξης, προόδου και προκοπής και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής.

 Πάμε μαζί, την Κυριακή με την ψήφο μας ανοίγουμε δρόμο προς το μέλλον. Γιατί το μέλλον, μας θέλει μαζί.

 Καλό αγώνα, ως την τελευταία ώρα. Ραντεβού το βράδυ της Κυριακής στα εκλογικά μας περίπτερα, για τη μεγάλη νίκη.

 Η νίκη είναι όλων μας, είναι της Βουλιαγμένης, είναι της Βάρης, είναι της αγαπημένης μας Βούλας!

 Είμαστε μαζί, θα δουλέψουμε μαζί, και εγώ θα είμαι πάντα κοντά σας. Γεια σας και με τη νίκη