Κυριακή, 18 Ιουνίου 2000 05:57

Ενα εντυπωσιακό επάγγελμα

Κυριακή 18 Ιουνίου 2000
Εφημερίδα το Βήμα

Ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι κυβερνήτης στην Ολυμπιακή Αεροπορία και γενικός γραμματέας στην Ενωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας. Στην ηλικία των 18 ετών παρουσιάστηκε ως εθελοντής και υπηρέτησε στην Αεροπορία Στρατού ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας για περίπου 21 μήνες. Τελειώνοντας τη στρατιωτική θητεία του, φοίτησε στη Flight Safety Academy στη Φλόριδα και το 1987 συμμετείχε σε εξετάσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όπου και προσελήφθη έπειτα από συγκεκριμένες δοκιμασίες. Ξεκίνησε την καριέρα του ως συγκυβερνήτης και έπειτα από 10 χρόνια έγινε κυβερνήτης στα Boeing 737.

 

­ Ποια γεγονότα καθόρισαν την επαγγελματική πορεία σας;

«Οπως όλα τα παιδιά περνούν κάποια στιγμή στα εφηβικά τους χρόνια από το σημείο που επιθυμούν να γίνουν πιλότοι, ή αστυνομικοί, έτσι και εγώ γοητεύτηκα από το επάγγελμα που σου προσδίδει ελευθερία. Μόνο που ήμουν από τους λίγους πρακτικά που επέμεινα και ακολούθησα τη συγκεκριμένη σταδιοδρομία, με όλα τα θετικά και αρνητικά που έχει. Επιπλέον, είχα μια κλίση προς τα θετικά μαθήματα και μια ταύτιση με το μηχάνημα που λέγεται αεροπλάνο, το οποίο ουσιαστικά κατά τα χρόνια της εφηβείας μου αποτελούσε και το χόμπι μου. Σε επίπεδο πάρεργου όμως. Στη συνέχεια, όταν αποφάσισα να βγω στην παραγωγή, συμβουλεύτηκα κάποιους επαγγελματίες για την επιλογή της αεροπορικής ακαδημίας αλλά και τα διαδικαστικά του επαγγέλματος».

­ Τι προσόντα και σπουδές χρειάζεται κάποιος για να γίνει επιτυχημένος πιλότος;

«Η βιολογική αντοχή και η πολύ καλή φυσική κατάσταση θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία των χειριστών. Επιπλέον οι υποψήφιοι πιλότοι πρέπει να έχουν συγκεκριμένη αντίληψη, η οποία ταυτίζεται με την αντίληψη που απαιτούν οι θετικές επιστήμες. Απαιτείται βέβαια και πολύ καλή γνώση ως άριστη της αγγλικής γλώσσας (πτυχίο Proficiency ή Toefl). Επίσης να διακατέχονται από ψυχραιμία και ηγετικές ικανότητες, διότι θα κληθούν να διοικήσουν και να συνεργαστούν με μια ομάδα ανθρώπων. Οσον αφορά τις σπουδές, στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια σχολή, η Σχολή Επαγγελματικών Χειριστών Ολυμπιακής Αεροπλοΐας (ΣΕΧΟΑ), από την οποία μπορούν να αποφοιτήσουν οι νέοι υποψήφιοι χειριστές. Διαρκεί ενάμιση χρόνο και κοστίζει 10-12 εκατομμύρια δραχμές. Βέβαια, υπάρχει και η λύση του εξωτερικού όπου τα δεδομένα των αλλοδαπών ακαδημιών είναι παρόμοια με τα ελληνικά, καθώς και κάποιες ελληνικές ιδιωτικές σχολές οι οποίες όμως δεν μπορούν να σου προσφέρουν το επαγγελματικό πτυχίο αλλά του ιδιωτικού πιλότου, με το οποίο μπορείς να εργάζεσαι σε μικρές εταιρείες που ναυλώνουν αεροσκάφη και να εκτελείς συγκεκριμένα δρομολόγια ή σε αεροταξί. Οταν αποφοιτήσουν από τη ΣΕΧΟΑ, τους απονέμεται το πτυχίο επαγγελματία χειριστή για ελικοφόρα πολυκινητήρια ως 10 θέσεων, ενώ η εμπειρία τους είναι περίπου 250 ώρες πτήσεων. Στη συνέχεια πρέπει να δώσουν εξετάσεις στην Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας για να πάρουν το λεγόμενο ελληνικό αεροπορικό πτυχίο, έχοντας τις ελάχιστες απαιτήσεις για να συμμετάσχουν σ' έναν διαγωνισμό των ελληνικών αερομεταφορών».

­ Ποιες είναι οι διαδικασίες πρόσληψης των πιλότων και πώς λειτουργεί η σκάλα ιεραρχίας της ιπτάμενης καριέρας;

«Η Ολυμπιακή Αεροπορία, που είναι και ο μεγαλύτερος ελληνικός αερομεταφορέας, διεξάγει εξετάσεις ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας ­ πόσοι πιλότοι συνταξιοδοτούνται, τον αριθμό ανάπτυξης της εταιρείας ­ προκειμένου να προσλάβει νέο προσωπικό. Οι εξετάσεις διαρκούν περίπου 50 ημέρες, αποτελούνται από τρεις φάσεις και οι επιτυχόντες προσλαμβάνονται ως δόκιμο προσωπικό, οπότε αρχίζει η φάση της εκπαίδευσης. Το επόμενο και βασικά το πρώτο σκαλί της ιεραρχίας είναι του μόνιμου συγκυβερνήτη σε αρχικό τύπο (το μικρότερο αεροσκάφος της εταιρείας), στη συνέχεια όταν δημιουργηθούν κενά, γιατί έχουμε και εμείς μια επετηρίδα, τότε προάγονται σε συγκυβερνήτες β', γ' και δ' τύπου ώσπου έπειτα από περίπου 10 χρόνια και 5.000 ώρες πτήσης και εξετάσεις έχουν τη δυνατότητα να γίνουν κυβερνήτες πάλι α', β', γ' και δ' τύπου».

­ Πώς διαγράφεται το μέλλον του επαγγέλματος;

«Δεν είναι ένα επάγγελμα που έχει πολλές ανοιχτές θέσεις διότι στην Ελλάδα σήμερα είμαστε περίπου 700 επαγγελματίες εκ των οποίων οι 500 εργάζονται στην Ολυμπιακή και οι υπόλοιποι 200 στις άλλες αεροπορικές εταιρείες. Οι προοπτικές των χειριστών στην Ελλάδα είναι όπως και στο εξωτερικό (παγκοσμίως υπάρχουν 74.000 επαγγελματίες), δηλαδή είναι ένα επάγγελμα που το ακολουθούν λίγοι. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 η Ολυμπιακή έκανε διαγωνισμούς σχεδόν κάθε χρόνο, στη δεκαετία του '90 κάθε τρία χρόνια, ενώ άμεσα δεν υπάρχει ζήτηση. Εκτιμώ όμως ότι του χρόνου θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εξετάσεις πρόσληψης και στη συνέχεια κάθε δύο έτη, διότι από το 2005 ως το 2015 θα αποχωρήσουν περίπου 120-130 συνάδελφοι από την Ολυμπιακή. Επίσης, σημειώστε ότι συνήθως στους διαγωνισμούς εμφανίζονται 300 άτομα εκ των οποίων επιλέγονται 20-35 άτομα».

­ Ποιες είναι οι οικονομικές απολαβές;

«Οι οικονομικές απολαβές είναι από τα πλεονεκτήματα του επαγγέλματος. Συγκεκριμένα ο μισθός του δόκιμου ξεκινά από τις 130.000 δρχ., στη συνέχεια ο μισθός συγκυβερνήτη α' τύπου ανέρχεται στις 400.000 δρχ., του β' τύπου 650.000 δρχ., του γ' τύπου 750.000 δρχ., του δ' 900.000 δρχ., ενώ του κυβερνήτη ξεκινά από το ποσό του 1.200.000 δρχ. και φθάνει ως τα 2 εκατ. δραχμές».